Sistemul ANAF e atât de varză, încât mă confundă cu un om paralel
De ani de zile, sistemul informatic al ANAF este varză. Sute de mii de contribuabili au primit, din această cauză, decizii greșite de impunere a unor obligații de plată.
În iarna anului 2017, sussemnatul am primit prin poștă decizii greșite prin care se stabileau restanțe de plată la asigurările sociale și de sănătate. După verificări la sediul direcției de finanțe de care aparțin, s-a constatat că a fost „o eroare de sistem”.
Cu acea ocazie am aflat că sunt, cum spuneam, sute de mii de contribuabili afectați de eroarea de sistem, sistem care trimite prin poștă decizii greșite de impunere, pe cheltuiala noastră. Dar am crezut/sperat că e o situație ieșită din comun, că lucrurile se vor îndrepta.
Am crezut/sperat aiurea.
În noiembrie 2018, am primit o decizie prin care, de data asta, mi s-a stabilit o sumă de încasat (1.315 lei), nu de dat, aferentă contribuțiilor la asigurările de sănătate pe anul 2013.
Din nou, la ghișeu mi s-a comunicat că este o eroare de sistem.
Pe 5 martie a.c. am primit un email prin care mi s-a comunicat că am în SPV (Spațiul Privat Virtual) un nou mesaj. Când am accesat SPV (după perioada în care nu s-a putut face acest lucru…), am constatat că mesajul era o decizie din data de 1 martie, prin care mi se stabilește o sumă de încasat (diferențe stabilite în plus) de 7.848 de lei, aferentă contribuțiilor de asigurări de sănătate pe anul 2014.
Deși sunt diferențe stabilite în plus, mi se comunică și contul în care ar trebui să virez suma de 7.848 de lei.
Mi-am dat seama că este vorba de o nouă eroare, întrucât baza de calcul pentru această sumă este… 163.500 lei, respectiv 13.625 lei lunar, din ianuarie până în decembrie 2014, inclusiv. Or 13.625 de lei lunar nu am câștigat nici în vise. În decursul anului 2014, subsemnatul am fost șomer fără acte, având doar o colaborare cu un post de televiziune, pentru care am fost plătit absolut modic. Colaborarea a încetat în septembrie 2014. Deci, nici măcar nu am avut un venit constant pe tot parcursul anului, așa cum rezultă din decizia de impunere. E clar, sistemul automat de management al declarațiilor de impunere e atât de varză, încât mă confundă cu un om paralel.
Nu mi-aș mai fi pierdut timpul cu această nouă eroare a sistemului ANAF, dar s-a petrecut ceva și mai ciudat.
Astăzi am primit un email prin care mi se comunică existența unei erori în Declarația anuală (formularul 230, prin care direcționez 3,5% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit). Accesez din nou SPV și constat că, alături de documentul în care se detaliază în constă eroarea (am încărcat documentul în format JPG și e necesar în format PDF), există o nouă comunicare legată de o decizie de impunere. Decizia de impunere datează din 13 martie a.c. și se referă tot la contribuțiile pentru asigurările de sănătate din anul 2014. Documentul se vrea a fi rectificativ, fiindcă în coloana „Decizie anterioară” este trecută suma de 7.848 de lei, care apare în decizia din 1 martie a.c., la „diferențe stabilite în plus”. Iar în coloana „Decizie curentă” este trecută suma de 1.140 de lei – „diferențe stabilite în minus”. La final, în dreptul rubricii „Diferențe de contribuții constatate în minus conform Codului de procedură fiscală este trecută suma de 8.988 de lei. Practic, s-au adunat diferențele stabilite în plus, prin decizia din 1 martie, cu cele stabilite în minus, din 13 martie!
Fiind vorba de o decizie rectificativă, ar fi fost de așteptat să fie rodul unui filtru uman. Dar, cel mai probabil, cineva de la ANAF a sesizat erorile de sistem, s-a încercat îndreptarea acestora, dar a ieșit o varză și mai mare.
Dacă în anii trecuți erorile de sistem au fost asumate și corectate, mi-e teamă că se va ajunge în punctul în care ANAF chiar va urmări încasarea unor sume rezultate din asemenea erori. Fiindcă aceste erori se contabilizează și probabil chiar se iau în considerare la construcția bugetară. Dacă doar 100.000 de mii de persoane primesc asemenea decizii de impunere eronate, statul își închipuie la ora actuală că are de încasat aproape 100 de milioane de lei, numai pe anul 2014! Iar asta se întâmplă doar în cazul Bugetului Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Guvernanții pretind că au sau că vor avea (nu e clar) excedent la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Cine știe cât o credea sistemul ANAF că are de încasat și atunci, firesc, existența unui excedent virtual nu poate fi exclusă…