România fără medici. Un nou studiu dezvăluie cifrele îngrijorătoare ale emigării cadrelor medicale

Un studiu realizat de către Federația Europeană a Serviciilor arată că aproximativ 3% dintre medicii români și 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Cele mai frecvente destinații fiind: Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și Scandinavia.

Statisticile arată că din anul 2007, de când Romania a intrat în Uniunea Europenă și până în februarie 2013, un total de 28.000 de doctori și 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate, dintre care 80% au fost acceptați din punct de vedere al diplomelor și al limbilor străine cunoscute.

În anul 2010, peste 7.000 de specialiști au părăsit țara și peste 4.000 au fost dispusi să lucreze în străinătate. În 2011, 16.500 de medici și asistente au semnat contracte de muncă în afara granițelor țării, dublu față de 2010, când numai 8.100 au semnat astfel de contracte. Conform statisticilor de emigrare, dintre profesioniștii care își caută un loc de muncă în străinătate, angajații din sistemul medical se situează pe locul 2.

Studiile arată ca 80% dintre tinerii absolvenți sunt pregătiți să plece peste hotare. Deoarece salariile din România sunt în jurul sumei de 250-300 Euro iar în Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialiștilor români pleacă în alte tări. În aceste condiții, clinicile și spitalele din România au tot mai puțini profesioniști care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacienții sunt nevoiți să caute ajutor în afara granițelor țării.

Studiile arată că factorii declanșatori ai emigrării masive a cadrelor medicale au fost aderarea României la Uniunea Europeană și criza economică. Plecarea din țară a medicilor și asistentelor a devenit o problemă îngrijorătoare pentru sistemul sanitar cu atât mai mult cu cât o strategie eficientă lipsește iar măsurile prin care s-a încercat reținerea cadrelor medicale în zonele rurale au eșuat.

Loading

Comments

comments