La protestul pro-secularizare participă doar câțiva entuziaști

sursa foto: patriarhia.ro

sursa foto: patriarhia.ro

Radu Barb, cetățean român rezident în Franța Foto: Facebook

Radu Barb, cetățean român rezident în Franța
Foto: Facebook

UPDATE

Deși 1.610 persoane și-au anunțat participarea la protestul pro-secularizare organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), foarte puține fotografii au fost postate, până în prezent (ora 15), pe pagina de Facebook a evenimentului. Câțiva entuziaști s-au sculat cu noaptea în cap și s-au fotografiat cu mesaje împotriva subvenționării religiei de către stat – de regulă, în fața unor biserici, deși organizatorii ceruseră ca fotografiile să fie realizate în fața unor clădiri publice.

Patru persoane au venit în jurul orei 13:00 să protesteze în fața Guvernului cu pancarte pe care scria „Vrem spitale, nu catedrale”, inclusiv unul dintre membrii fondatori și vicepreședintele Asociației Secular-Umaniste din România, Toma Pătrașcu, scrie Adevărul.

La scurt timp după ce protestatarii s-au pozat cu pancardele în fața Guvernului, au venit și 12 jandarmi. „Am întrebat dacă nu avem voie să facem poze, dar ni s-a spus că nu avem voie să afișăm asemenea pancarte, că este o acțiune ilegală”, a spus Liliana Voicu, vicepreședinte ASUR.

 

Știrea inițială

Reacția agresivă a Patriarhiei produce efecte: 1.378 de persoane și-au anunțat participarea la protestul împotriva subvenționării religiei de către stat

1.378 de persoane și-au anunțat participarea, până la ora redactării acestei știri, la inedita formă de protest pro-secularizare, împotriva subvenționării religiei de către stat, ce se va desfășura azi, în întreaga țară, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstirești.

Numărul participanților a crescut abrupt, după ce Patriarhia Bisericii Ortodoxe a României a emis un comunicat intitulat „Și bisericile sunt spitale” (!) în care nu doar că își apără punctul de vedere referitor la beneficiile bănești primite din partea guvernanților, ci atacă ong-ul Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), inițiatoarea protestului, aruncând anatema asupra acestei, ca fiind subvenționată de forțe oculte, din exteriorul țării, iar scopul ei fiind învrăjbirea societății românești împotriva cultelor.

Participanții la protestul inițiat de ASUR nu se vor aduna într-un anume lor, la o anumită oră, ci doar se vor fotografia în fața unei instituții publice, alături de un panou pe care vor scrie un mesaj pro-laicitate, urmând să publice fotografia prin intermediul rețelelor de socializare.

Reproducem, în continuare, atât mesajul ASUR, cât și replica BOR.

ASUR: 29 decembrie 2013 – Zi de Acțiune Laică

Duminică, 29 decembrie 2013, se împlinesc 150 de ani de la adoptarea legii de secularizare a averilor mănăstirești. Pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta această lege, punându-se astfel bazele statului român modern. Cu această ocazie, Asociația Secular-Umanistă din România atrage atenția asupra principiilor secularismului și a importanței apărării acestora în societatea românească, îndemnând la o Zi de Acțiune Laică.

Astăzi, prioritățile politicienilor sunt cu totul altele. Biserica a primit la ultima ședință de Guvern 10 milioane de lei1, în plus față de cele 20 de milioane deja alocate pe 11 decembrie2. De asemenea, pe 18 decembrie, BOR a primit în administrare printr-o ordonanță de urgență și Complexul hotelier “Bradul” din Covasna3 (hotel, restaurant, bază de tratament, teren de sport, parc amenajat, izvor de ape minerale), împreuna cu 2.3 hectare de teren.

”Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mănăstirești pentru întreținerea școlilor și spitalelor, dar guvernanții actuali ignoră criza din sistemul sanitar pentru a îmbogăți Biserica. Trebuie să le trimitem un mesaj clar: Vrem spitale, nu catedrale! Vrem o Românie laică! Cultele religioase trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor!” a declarat Toma Pătrașcu, vice-președintele Asociației Secular-Umanistă din România.

Pe 29 decembrie fotografiază-te în fața unei instituții publice (Parlament, Consiliu Județean, Primărie etc.) alături de un panou pe care ai scris un mesaj pro-laicitate și publică imaginea atât pe conturile tale de pe rețelele sociale, cât și pe pagina evenimentului.

De asemenea, poți tipări și afișa mesajul la intrarea în blocul în care locuiești sau, dacă pleci cu mașina în oraș, îl poți fixa pe lunetă, într-un loc vizibil.

 

Patriarhia BOR: Și bisericile sunt spitale

În legătură cu anunțul intitulat “Vrem spitale, nu catedrale!” al Asociației Secular Umaniste din România  (ASUR) postat pe o rețea de socializare pentru o campanie publică împotriva sprijinului acordat Cultelor de către Stat și preluat de cotidienele Evenimentul Zilei și Adevărul în edițiile electronice din 28 decembrie 2013 reaminitim:

  1. Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional și legal, fiind consecința confiscării proprietăților bisericești prin legea secularizării din anul 1863 și de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituției și Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome față de Stat și beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educațională și culturală în favoarea societății românești. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României și respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 ori mai puțin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea țărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităților de Stat și de facilități pentru rolul și activitatea lor în societățile respective.
  2. În România nu se închid spitale și școli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populației și pentru că au apărut spitale și școli private. În același timp, menționăm faptul că Biserica desfășoară o consistentă operă socială, medicală și educațională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituțiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituții medicale și farmacii, inclusiv un spital (Providența – Iași).    De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte și fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu și de semeni.
  3. Dacă în trecut activiștii ideologiei ateist-comuniste din România au limitat prin mijloace represive prezența și activitatea Bisericii în societate, azi noii ideologi secular-umaniști încearcă să combată Biserica prin propaganda tendențioasă. De altfel, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, ASUR are doar inițiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societății românești împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă și o justificare a fondurilor primite din străinătate, așa cum s-a menționat în presa românească în ultimii ani.

În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construiește Altare sfinte, nu demolează suflete.

Loading

Comments

comments