EXCLUSIV. Noul Cod Penal îi pune în libertate pe tatăl și surorile pistolarului din Militari

Foto: evz.ro

Foto: evz.ro

Foto: mondonews.ro

Foto: mondonews.ro

Vinovatele morale ale incidentului petrecut la data de 23 noiembrie, în fața unui magazin din cartierul bucureștean Militari, în urma căruia o tânără a fost mutilată permanent, fiind împușcată în ochi de la mică distanță, au fost puse în libertate.

Mariana si Florentina Chiriță, surorile lui Mihai („Mario”) Chiriță, zis de la incident „pistolarul din Militari”,au fost scoase din arestul preventiv și eliberate sub control judiciar  din cauza noului Cod Penal. Judecătorul Adina Radu, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a judecat cererile de liberare formulate de celor două arestate preventiv, nu a putut decât să constate că , potrivit noilor prevederi penale, pedeapsa pentru ultraj contra bunelor moravuri este de maximum 2 ani, situație în care arestarea preventiva nu mai putea opera. În paralel, și tatăl pistolarului a formulat cerere de eliberare din arest, pentru același motiv. Soluția va fi dată, luni, de judecătorul Matei George. Magistratul va fi obligat, la rândul său, să constate reducerea pedepsei pentru ultraj si să dispună, cel mai probabil, aceeași soluție de eliberare din arest.
Conform vechiului Cod Penal, pedeapsa pentru ultraj era de 1 până la 5 ani de închisoare. Conform Codului intrat în vigoare la 1 februarie, cu aplicare retroactivă, pedeapsa s-a diminuat, fiind de la 3 luni la 2 ani de închisoare. În plus, conform vechiului Cod, arestul preventiv se putea dispune pentru fapte în cazul cărora pedeapsa putea fi de 4 ani de închisoare sau mai mare. Pe noul Cod, pedeapsa potențială trebuie să fie de 5 ani de închisoare sau mai mare.
Daniela Borz, tânăra de 23 de ani care este victima clanului Chiriță, a fost operată săptămâna aceasta. „Din cauza traumatismului prin strivire pe care l-a suferit, s-au produs fracturi majore de planșeu și perete medial care au fost reparate doar parțial, motiv pentru care implantul inițial n-a putut fi susținut corespunzător și a căzut în sinusul maxilar. Astfel, acum, volumul orbitei este cam de două ori mai mare decât cel normal, fapt care nu permite niciun implant. Mâine îi va fi implantat un mesh de titan și îi va fi efectuată o grefă de țesut”, au declarat medicii de la clinica unde a fost operată tânăra, citați de Evenimentul zilei.
Conform judecătorilor care au dispus arestarea celor patru, Daniela Borz a suferit această gravă vătămare, pentru că tatăl ei, fost ofițer SPP,  și-a permis să le ceară surorilor Chiriță să respecte regula de bun simț de a nu se așeza în fața celor înșirați la coadă, într-un magazin. Pentru că i s-a făcut observație, Florentina Chiriță, deprofesie avocat, l-a scuipat și l-a înjurat pe tatăl Danielei. A fost susținută, apoi, de sora ei, Cristina Chiriță. Bărbatul nu a replicat, dar cele două surori au continuat agresiunile verbale.
Când intenționa să iasă din magazin, bărbatul a fost lovit, prin surprindere, de către cele două inculpate, cu palma sau cu pumnul peste față și cu piciorul în zona organelor genitale. În acel moment, a intrat în magazin fiica bărbatului, Daniela Borz, care a încercat să intervină în apărarea acestuia.
 În timpul încăierării, punga cu alimentele cumpărate de tatăl Danielei s-a rupt, iar acesta, într-un moment de acalmie, s-a întors în magazin pentru a cumpăra o altă pâine. La ieșirea din magazin, a văzut cum surorile Chiriță tăbărâseră din nou pe fiica sa. Acestea își chemau și părinții în „ajutor” (părinții, respectiv Elena Chiriță – vrăjitoarea Elena din Militari și Tomiță Chiriță, zis „Zingaro” locuiesc în zonă).
La fața locului a sosit mai întâi Elena Chiriță care a început să o înjure și să o lovească cu palmele și pumnii în cap pe Daniela Borz, întrucât fiicele sale i-au spus că aceasta le-a lovit. După câteva zeci de secunde au sosit și tatăl și fratele inculpatelor. Mihai Gustin Chiriță avea în mână un pistol cu care, de la o distanța de 3-4 metri, a început să tragă în direcția Danielei Borz, care a simțit că i-a amorțit mâna stângă.  „Același frate al inculpatelor s-a apropiat apoi de partea vătămată și, de la o distanță de 10-15 centimetri, a tras, de 4-5 ori, cu acel pistol, înspre aceasta și fiica sa; partea vătămată a fost lovită de proiectile în zona abdomenului și în zona gâtului, pe stânga, aceasta observând apoi că fiica sa era plină de sânge, în partea dreaptă a feței, sub ochiul drept; în tot acest timp, cele două inculpate țipau și o indicau pe partea vătămată ca fiind persoana care le-a agresat; partea vătămată a fost lovită și de tatăl lor, inculpatul Tomiță Chiriță, cu pumnul în zona feței și cu un obiect pe care îl avea în mână, despre care aceasta nu a putut furniza detalii, motivând că nu l-a văzut, întrucât își pierduse ochelarii în timp ce era lovită; după puțin timp, s-au auzit sirenele echipajelor de poliție, la auzirea cărora agresorii au fugit”, se spune în motivarea magistraților.
În timpul anchetei s-a mai descoperit că „inculpații au adoptat o atitudine nesinceră, formulând declarații care nu se coroborează cu restul probatoriului și nu au contribuit la localizarea și găsirea lui Mihai Chiriță (fratele și respectiv fiul lor)”. „Activitatea infracțională a inculpatelor Florentina Chiriță și Mariana Chiriță nu a fost mai prejos decât cea a fratelui lor, ci, dimpotrivă, este cea care a generat acțiunile ulterioare, mult mai grave, ale acestuia”.
Conform mărturiilor vecinilor, nu este prima dată când Clanul Chiriță provoacă scandaluri care se soldează cu violențe fizice, nu doar verbale.

 1,855 total views,  2 views today

Comments

comments