Premierul Victor Ponta pune presiune pe judecători în ziua verdictului în dosarul Zambaccian: Năstase e hăituit de regimul Băsescu

Ponta, Năstase, Iliescu Foto: realitatea.net

Ponta, Năstase, Iliescu
Foto: realitatea.net

UPDATE: CSM sesizează Inspecția Judiciară, cerând analizarea declarațiilor lui Victor Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marți, să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din CSM.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic și o victimă a regimului Băsescu, în condițiile în care președintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei și Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentința dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala țintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate și a amintit că pentru sesizările de ilegalități transmise de Guvern pentru acțiuni ale foștilor guvernanți nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

Întrebat dacă concluzia este că în România justiția nu ar fi independentă, Ponta a răspuns: “Nu, este o justiție generalizantă și greșită. Eu cred că, în mare parte, justiția din România este independentă. Cred că – și până la urmă ce s-a întâmplat astăzi la CSM a arătat capacitatea reprezentanților justiției de a nu se mai lăsa impresionați, intimidați de președinte, au ales pe cine au vrut ei – dar cred că unul din obiectivele strict personale ale lui Traian Băsescu a fost acela, din 2005 încoace, de a-și doborî prin alte metode decât cele politice principalul adversar”.

El a apreciat că este “o chestie ciudată” atunci când aceiași judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate și, ulterior, condamnă tot în unanimitate.

“Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană și în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură și ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust”, a adăugat Ponta.

Președintele Traian Băsescu i-a cerut, marți, “imperativ” prim-ministrului Victor Ponta “să înceteze de îndată orice atac la adresa justiției și să reintre în atribuțiile constituționale ale funcției de prim-ministru”.

Premierul Victor Ponta a declarat că el nu se bate cu justiția, ci cu președintele Traian Băsescu și “cozile lui de topor”, arătând că a observat că șeful statului nu a înțeles acest lucru, deoarece l-a acuzat de un atac la adresa justiției.

 

Știrea inițială: Premierul Victor Ponta pune presiune pe judecători în ziua verdictului în dosarul Zambaccian: Năstase e hăituit de regimul Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viață întreagă de “sistemul lui Traian Băsescu”, având în vedere toate lucrurile “bune și importante” pe care fostul premier le-a făcut pentru țară.

Declarația primul ministru vine în contextul în care azi este așteptată sentința definitivă a Înalte Curți în dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase este acuzat de fapte de corupție, după ce, în primă instanță, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Adrian Năstase este acuzat în acest caz că că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin intermediul soției sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București. (Mediafax)

Loading

Comments

comments