Oficial ONU, în calitate de MARTOR: în fiecare seară, ARAS distribuie 5.000 – 15.000 de ace pentru drogați in Bucuresti

droguriMichel Kazatchkin, emisar special al Secretarului General al Națiunilor Unite pentru lupta împotriva SIDA în Europa susține, într-un articol publicat în ediția britanică a Huffington Post, că i s-au adeverit cele mai negre temeri în privința recrudescenței teribilei maladii în București, cauzată de sistarea, în anul 2011, pentru România, a fondurilor globale de combatere a SIDA și tuberculozei. Decizia de sistare a fondurilor pentru ong-urile care desfășoară activități în acest domeniu a venit în urma atingerii, de către România, a statutului de țară cu venituri medii.

Săptămâna trecută, Michel Kazatchkin a fost într-o vizită de evaluare în România. După întâlnirile oficiale de la Ministerul Sănătății și conducerea Agenției Naționale AntiDrog, a fost într-o misiune „de patrulare” cu angajații și voluntarii ong-ului ARAS (Asociația Română Anti-Sida).

Iată relatarea sa:

„Într-o seară rece și vântoasă, în jurul orei 22, ARAS a parcat un microbuz pe o stradă situată vizavi de Gara de Nord. Două microbuze au fost cumpărate de ARAS din fondurile globale de combatere a SIADA, în nurmă cu cinci ani. Unul zace în curtea unui spital, neexistând banii necesari pentru repararea sa. Celălalt face aceleași curse de cinci sau șase ori pe săptămână. În câteva minute, au apărut mulți oameni din parcul din vecinătateși parcă de nicăieri. În următoarele două ore au stat la coadă penru siringi noi, furnizate de un doctor și de un asisten social. În fiecare noapte, ARAS livrează, astfel, între 5.000 și 15.000 de seringi. Seringile sunt de un tip preferat de cei care iși injectează droguri, diferite de cele ieftine, achiziționate anul trecut, din fonduri guvernamentale, care au fost, în majoritate, returnate neutilizate.

Sărăcia extremă acutizează devastarea umana a acestui grup de oameni. Jumătate dintre aceștia utilizează droguri legale chinezești, pe care și le injectează de circa 10 ori pe zi. Cealaltă jumătate își injectează heroină de calitate proastă.

Am văzut într-o seară doi băieți de 15 ani, dintre care unul trăiește pe străzi de când s-a născut, o femeie gravidă extrem de drogată, un bărbat spre 40 de ani care crescuse în orfelinat și care și-a văzut mama o singură dată iar din cauza faptului că se droga cu aurolac a fost dat afară din orfelinat de mai multe ori.

Multi dintre cei adunați în jurul celor de la ARAS au cerut și prezervative dar ONG-ul nu mai are fonduri pentru așa ceva.

Aceste povești tragice din București se vor repeta și în alte state de unde Global Fund pleacă și faptul că numărul îmbolnăvirilor cu HIV crește nu este o coincidență. Lupta ONG-urilor cu această situație este extremă mai ales de când consumul de droguri legale a explodat.

Dovezile sunt clare, la sfârșitul anului 2012 Agenția Anti Drog a raportat o creștere de 20 de ori a numărului de infectări cu HIV diagnosticate între consumatorii de droguri. Un alt studiu, independent,  efectuat în aceeași perioadă raporta o creștere a infectării cu HIV de 53%.

Oameni ca cei pe care i-am întâlnit pe străzile Bucureștiului plătesc prețul suprem din cauza neglijenței și lipsei de acțiune” a conchis Michel Kazatchkin.

Loading

Comments

comments