Noi dezvăluiri în scandalul interceptării apelurilor telefonice ale Angelei Merkel

Angela Merkel Foto: Deutscher Bundestag / Thomas Köhler/photothek

Angela Merkel Foto: Deutscher Bundestag / Thomas Köhler/photothek

Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA ar fi interceptat telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel mai bine de zece ani, relatează Der Spiegel.

Potrivit Der Spiegel, publicația deține documente secrete aparținând NSA ce dovedesc că numărul telefonului mobil al Angelei Merkel s-a aflat pe o listă specială a unei unități NSA – Special Collection Service (SCS) – începând din 2002.

Conform documentelor secrete, o stație de interceptare amplasată în ambasada americană din Berlin a fost responsabilă de monitorizarea comunicațiilor. Cu toate acestea, din documente nu reiese clar dacă conversațiile telefonice au fost înregistrate sau a fost vorba mai degrabă de o inventariere a contactelor lui Merkel.

Der Spiegel a scris că Angela Merkel l-a sunat pe președintele american Barack Obama pentru a obține clarificări din partea acestuia de îndată ce a aflat despre activitățile de spionaj miercuri. În context, șeful de la Casa Albă și-ar fi cerut scuze, susținând că nu a fost la curent cu acest lucru, potrivit aceleiași surse.

Publicația britanică The Guardian a relatat joi, citând un memo confidențial ‘scurs’ de fostul colaborator al agenției secrete Edward Snowden, că NSA a monitorizat apelurile telefonice a 35 de lideri mondiali. Peste 200 de numere, inclusiv cele ale celor 35 de conducători mondiali, care nu au fost nominalizați, au fost puse la dispoziție de un oficial guvernamental american neprecizat.

Loading

Comments

comments