Bolnavi de cancer din Constanța – aruncați în stradă de autorități!

Pornit în anul 2002, cu donații din partea unor polițiști britanici, centrul de îngrijiri paliative Hospice „Casa Soarelui” din Constanța, unde au fost îngrijiți peste 4.000 de pacienți bolnavi de cancer, a fost închis de Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Perversiunea autorităților este inimaginabilă: centrul a fost amenajat, în timp, cu bani grei, de Fundația de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui”, într-o clădire aflată în ruină, pusă la dispoziție, cu „generozitate”, de DSP. Acum, că centrul arată a spital occidental, DSP s-a gândit să îl valorifice, așa că a anunțat o licitație publică pentru închirierea spațiului. Fundația funcționează cu bani din donații private, era oricum la limită cu toate cheltuielile, subvențiile de stat pentru îngrijirea pacienților nefiind suficiente. Prin urmare, după ce demersurile către guvernanți (ministrul Sănătății, prim ministru) au rămas fără răspuns, consiliul director al fundației a decis desființarea acesteia. Ca atare, Centrul a fost închis, pacienții au fost preluați de rude (cei care le au…), personalul medical a rămas fără locuri de muncă.

Mălina Dumitrescu, președintele Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative, a distribuit un articol pe acest subiect, publicat de ziarul Ziua News, cu următorul mesaj: „Citiți și minunați-vă! Sau mai bine indignați-vă de ceea ce poate face nepăsarea autorităților (în speță Direcția de Sănătată Publică din Constanța dar și alte instituții). Unul dintre puținele centre caritabile de îngrijiri paliative din țară, Casa Soarelui, se desființează din motive pur birocratice și dezinteres cras pentru soarta pacienților cu boli grave în faze foarte avansate. În batjocură, parcă, pentru pacienții oncologici în stadii avansate, DSP Constanța va scoate la licitație sediul și terenul pe care își desfășura activitatea Fundația. Nenumăratele adrese ale Fundației către autorități, pînă la Premierul României și Ministerul Sănătății, au rămas fără rezultat. De la 1 septembrie porțile Casei Soarelui s-au închis pentru pacienți și pentru o echipă de profesioniști desăvîrșiți. În 2016, Centrul a fost acreditat de Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) cu cel mai mare punctaj din țară în privința calității serviciilor de îngrijiri paliative în unități cu paturi. Casa Soarelui s-a născut cu fonduri donate de fundația Poliției Scoțiene în 2002. In primii ani asistența a fost dedicată copiilor cu HIV/SIDA, iar din 2006 peste 4000 de pacienti oncologici au găsit la Casa Soarelui profesioniști devotați trup și suflet alinării suferinței. Nu știu ce urare să le fac autorităților…”.

Dan Grigorescu, șeful Secției chirurgie plastică și reconstructivă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, lector universitar la Facultatea de Medicină a Universității TRANSILVANIA din Brașov, ridică un alt semn de întrebare în legătură cu situația din Constanța: „În ciuda oricăror aparențe, se pare că explicația acestei aberații care, în același timp, este și o imensă nemernicie, e mai simplă decât ai crede. O spune un constănțean într-un comentariu la o postare a mea despre Noul Spital al Brașovului: Centrul este desființat pentru că tocmai a început să funcționeze o secție de paliație într-un spital privat de oncologie din oraș. EVIDENT CĂ NU GRATIS, precum la Casa Soarelui! (…) Aici se prefigurează o posibilă acuzație de corupție, cu bani câștigați de niște funcționari publici din DSP CT din suferința celor aflați pe moarte. Ce oroare!”.

Sanda Iordache, ex-directorul Centrului „Casa Soarelui”, a precizat, pentru Ziua de Constanța, că, pentru fiecare caz intemat, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate deconta 235 de lei/zi, bani care serveau pentru îngrijirea paliativă a pacienților aflați într-o fază a bolii în care tratamentul curativ nu mai dă roade. Centrul dispunea de 14-16 paturi (numărul varia sezonier), iar perioada maximă de internare a unui pacient era de două săptămâni.

Contractul de închiriere al spațiului a expirat în vara anului trecut, iar DSP a refuzat înnoirea acestuia. „Trebuie să vă spun că timp un an de zile, nu am stat cu mâinile în sân. Ne-am dat seama, că dincolo cuvintele frumoase, ne aflam în afara unui contract. Am făcut adrese, memorii la premierul României, la Ministerul Sănătății. Nu s-a putut rezolva această problemă. Toată lumea ne întreba, de ce facem această activitate, fără să avem niciun profit. Din păcate s-a ajuns aici iar pe 1 septembrie, am suspendat întreaga activitate”, a declarat d-na Iordache, care a adăugat că au și început procedurile pentru lichidarea fundației.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța (SCJU), dr. Cătălin Grasa, și-a declarat îngrijorarea față de situația creată prin închiderea Centrului: „Pentru noi era un ajutor în plus. Spitalul nu poate face față pe acest palier, vom avea o avalanșă de urgențe, care vor aglomera secția”, a declarat managerul SCJU, pentru ZIUA de Constanța.

Cu detașare, dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța, a explicat situația în termeni birocratici: „În luna noiembrie 2016, urmare a unei solicitări a DSPJ depusă în luna iunie 2016, Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat o hotărâre privind întregirea domeniului public al statului cu suprafața de 1.400 de mp. În martie 2017, a avut loc predarea terenului către DSP. Ulterior, a fost depusă documentația necesară realizării intabulării și cadastrului către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în vederea obținerii dreptului de proprietate pentru această suprafață. Deoarece au existat inadvertențe Intre măsurătorile din documente și cele de la fața locului, procesul a fost întârziat, dar sperăm ca, până la sfârșitul acestei luni, să obținem documentația și, ulterior, după ce se va primi avizul de la Ministerul Sănătății, să fie organizată o licitație pentru clădire și terenul aferent”.

Loading

Comments

comments