Spălatul cărnii de pui înainte de gătit dăunează grav sănătății
Multe gospodine și mulți bucătari vor fi mirați sau chiar neîncrezători, citind această informație: spălatul cărnii de pui înainte de gătit dăunează grav sănătății. Dar este o realitate, confirmată de o campanie a Agenției pentru Standardele Alimentare (Food Standards Agency – FSA) din Marea Britanie. Aproximativ 280.000 de britanici se îmbolnăvesc, anual, în urma infestării cu agentul patogen Campylobacter, informează The Telegraph. Această bacterie se găsește din belșug pe pielea puilor și găinilor. În momentul spălării, bacteriile se răspândesc, prin intermediul stropilor de apă, pe toate suprafețele învecinate, în primul rând pe mâini. Mâna dusă apoi la gură înseamnă infecție sigură. Patru din cinci cazuri de infecții cu Campylobacter au drept cauză spălarea cărnii de pui…
În cele mai multe cazuri, persoanele afectate manifestă simptomele unei toxiinfecții alimentare (dureri abdominale, vărsături, diaree), dar s-au consemnat chiar și cazuri de deces. Economia britanică pierde sute de milioane de lire, anual, din cauza concediilor medicale solicitate de persoanele afectate.