Putin spune că SUA e vinovată pentru blocarea lui Snowden în Rusia

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat luni Statele Unite ale că l-au blocat de fapt pe Edward Snowden în Rusia și a dat asigurări că fostul consultant al Agenției de Securitate Națională (NSA) a SUA va părăsi Moscova imediat ce va putea, relatează AFP.

”El a sosit pe teritoriul nostru fără invitație. N-avea intenția să vină la noi. Era în tranzit către alte țări”, a declarat Putin, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă. ”Când prezența sa în avion a fost dezvăluită, partenerii noștri americani au blocat de facto continuarea călătoriei sale”, a adăugat el.

”Ei (americanii) au intimidat toate celelalte țări, nimeni nu mai vrea să-l primească. Eil -au blocat de fapt pe teritoriul nostru”, a continuat Putin, adăugând în glumă: ”Ne-au făcut un cadou frumos de Crăciun”.

Snowden, blocat pe aeroportul moscovit Șeremetievo, unde a sosit pe 23 iunie venind din Hong Kong, și-a făcut cunoscută vinerea trecută intenția de a cere azil politic din partea Rusiei, așteptând de a avea posibilitatea să plece în America Latină, unde Venezuela, Bolivia și Nicaragua și-au declarat disponibilitatea de a-l primi.

”Din momentul în care va avea posibilitatea, el o va face, fără îndoială”, a declarat președintele Putin.

În urmă cu două săptămâni, americanul a cerut azil politic în 21 de țări, inclusiv Rusia. Dar el a revenit asupra cererii sale pe lângă Moscova după ce Putin a pus drept condiție ca el să înceteze dezvăluirile despre programul de supraveghere electronică.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil în Rusia, în cadrul unei întâlniri în zona de tranzit de pe aeroport cu treisprezece personalități ruse, inclusiv avocați și apărători ai drepturilor omului. Nici o cerere oficială nu le-a parvenit însă luni autorităților ruse.

”Noi i-am spus: ‘Avem relații cu SUA și nu vrem să le prejudiciem’. El a zis nu”, a declarat Putin presei după ce-a efectuat o scufundare cu un batiscaf în Marea Baltică.

”El a spus: ‘Vreau să-mi continui activitatea. Voi lupta pentru drepturile omului’. Noi am răspuns: ‘Aceasta se va face fără noi. Noi avem alte lupte de dus’ ”, a conchis președintele rus.

Citește și

Americanii sunt profund nemulțumiți de atitudinea rușilor pe care îi acuză că oferă o “tribună de propagandă” fugarului Snowden

Dovada că Snowden e tot la Moscova

EXCLUSIV. Cum poate ajunge Edward Snowden în America Latină

Loading

Comments

comments