A fi sau a nu film. Gardienii Galaxiei, îngeri păcătoși
Obsesia cinematografiei americane pentru eroismul proscrișilor atinge un nou apogeu cu „Gardienii Galaxiei”. Toți eroii principali ai acestei producții SF, ce se vrea o epopee comparabilă „Războiului stelelor”, sunt infractori – hoți și criminali. Dar, infractori cu un anume cod al onoarei, care își arată roadele atunci când soarta Universului ajunge să atârne de acțiunile lor. La final, după ce salvează situația, pornesc într-o nouă aventură, iertați de toate păcatele trecutului și recompensați cu o navă nouă.
Cumva, marele public se arată foarte receptiv la acest sistem de gândire, în care oamenii „obișnuiți”, educați, familiști, buni profesioniști, sunt plictisitori, neoriginali, neproducători de spectacol și de minuni. Ei mai apar în filmele de acțiune doar ca personaje secundare, îndeobște sacrificate. În schimb, prevalează credința pozitivistă că, printre infractorii de azi, se pot găsi cei mai valoroși oameni de pe planetă, dacă li se acordă „o șansă”. Iar acest cult al superbității proscrișilor este motto-ul cinematografiei americane contemporane. Din acest punct de vedere, „Gardienii Galaxiei” este un film extrem de conformist, deși e promovat ca revoluționar.
În rest, reușește să fie un SF decent, cu personaje originale bine conturate (exceptându-l pe cel principal feminin, ce amintește prea mult de Avatar), cu acțiune debordantă, cu efecte speciale încântătoare, cu muzică bună, umor din belșug – fără a fi o parodie…
Una peste alta, e un film din categoria „take it or leave it”. Adică, va avea fani necondiționați, dar și fani ai genului SF dezamăgiți de tenta de desen animat transpus în film, cu prea multe secvențe și personaje de-a dreptul copilăroase.
Cu mare dărnicie, acord un 8, sub media IMDB (8,6). În schimb, apreciez cu 9 Days of Future Past (8,4 pe IMDB), cea mai nouă și reușită producție din longeviva serie X-Men, pe care o recomand călduros celor care au savurat episoadele anterioare.