Focarul de poliomielită din Siria s-ar putea extinde și în Europa
Oamenii de știință germani sunt de părere că focarul de poliomielită din Siria poate deveni o amenințare reală pentru Europa. Ei sunt convinși că boala periculoasă poate fi adusă de numeroșii refugiați din această regiune.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat de mult timp că în Siria poate izbucni un focar de poliomielită. La sfârșitul lunii octombrie au fost înregistrate 10 cazuri de poliomielită, care poate provoca o paralizie parțială sau completă, iar uneori chiar și moartea bolnavului. Majoritatea celor infectați sunt copii de până la 2 ani. În privința a încă 12 copii sunt efectuate analize de laborator suplimentare. Actualul focar de poliomielită este legat direct de situația complexă din zonă, este convins Aleksei Martânov, directorul Institutului Internațional al Statelor Noi.
„Nu este nimic surprinzător în faptul că în condițiile catastrofei umanitare din Siria, apar tot felul de epidemii. Condițiile proaste și căldura sunt un teren foarte bun pentru răspândirea infecțiilor. Probabil că în Siria poate fi așteptată nu numai poliomielita, dar și alte boli”.
Potrivit ONU, astăzi aproximativ 500 de mii de copii sirieni nu au vaccinurile necesare. La această scară, virusul se poate răspândi cu ușurință nu numai în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, dar și pe întreaga planetă. De aceea, sarcina principală a comunității mondiale a medicilor este prevenirea răspândirii acestei boli periculoase. Amenințarea este destul de mare, deoarece în fiecare zi din Siria, cuprinsă de război, pleacă în jur de 6 mii de refugiați. Mulți din ei se îndreaptă în Turcia și Egipt, principalele zone turistice pentru europeni. Iar în Europa, din cauza reducerii îmbolnăvirii cu poliomielită a fost simplificată schema vaccinării și s-au schimbat tipurile de vaccinuri, care puțin probabil că vor putea apăra organismul, consideră medicul Nelli Sosedova.
„Din anul 2005, al treilea tip de virus al poliomielitei a circulat doar în patru țări ale lumii. De aceea, multe țări au trecut la o versiune slăbită a vaccinului, care ne permite să susținem într-un regim mai ușor imunitatea organismului împotriva infecțiilor”.
În unele țări, părinții refuză să vaccineze copiii, considerând că poliomielita este o boală a trecutului. Așa ceva, are loc de exemplu, în Bosnia și Herțegovina, Ucraina și Austria. Pentru a apăra în prezent copiii și adulții de această amenințare, toate țările trebuie să treacă din nou la vaccinarea obligatorie, este convinsă Nelli Sosedova.
„Astăzi nu trebuie să se refuze vaccinarea. Aceasta este o imunitate destul de bună și rezistentă pentru toată viața. În prezent, unica metodă de luptă împotriva infecției este vaccinarea în masă”.
În Rusia, toți copiii sunt vaccinați obligatoriu împotriva poliomielitei. Și nu fără motiv. Ultimul caz a fost înregistrat pe teritoriul țării anul trecut. Atunci virusul a venit din Tadjikistan.