CAS nu se reduce din iulie, iar evaluarea acordului cu FMI se amână
UPDATE ora 20.00
Ponta anunță reducerea CAS cu 5% din octombrie
Contribuțiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunțat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.
Știrea inițială
Guvernul și Fondul Monetar Internațional (FMI) nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS de la 1 iulie, discuțiile pe această temă urmând să continue la următoarea vizită la București a Fondului, probabil în iulie sau august, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.
Potrivit acestora, board-ul FMI se va reuni abia în toamnă pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.
Sursele citate au mai precizat că, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma să plece de la București fără o scrisoare de intenție înmânată de către autoritățile române, iar la board-ul din toamnă, cel mai probabil în luna noiembrie, vor fi astfel analizate atât rezultatele acestei misiuni de evaluare, cât și cele ale misiunii programate pentru iulie-august.
Informația a fost confirmată de premierul Victor Ponta, care, într-un interviu pentru Bloombergm a declarat că Fondul Monetar Internațional (FMI) a amânat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu România.
O misiune a Fondului Monetar Internațional a venit la București la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuțiilor cu autoritățiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.
Misiunea a analizat în principal execuția bugetară din primele cinci luni ale anului, precum și perspectivele privind creșterea economică și încasările la bugetul de stat.
În ultima scrisoare de intenție, Guvernul s-a angajat că va “încerca” să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuțiilor sociale, într-o manieră “neutră din punct de vedere bugetar”, cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, în condițiile în care, în primul trimestru al acestui an, s-au încasat, din taxe și impozite, cu peste un miliard de lei sub ținta bugetară.
La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima și a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziția statului două tranșe cumulând 436,3 milioane de euro.
România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI și Uniunea Europeană, din care nu intenționează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.