Dragnea – trimis în judecată de DNA/Kovesi, în dosarul „Referendum”
Procuroul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi a avut nevoie doar de patru zile (inclusiv sărbătorile legale) pentru a decide în dosarul instrumentat de subordonatul său, Lucian Papici, fost șef al Secției I a DNA. Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența, pentru a obține o prezență de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului, informează Mediafax.
Dosarul a fost adus luni la Înalta Curte de Casație și Justiție de către procurorii DNA, urmând să se stabilească un prim termen de judecată, după repartizarea aleatorie la un complet de la Secția penală.
Papici a fost retras, din data de 2 octombrie, din funcția de șef al Secției I din DNA. Încetarea delegării lui Papici ca șef al Secției de combatere a corupției din DNA a fost dispusă de procurorul general, după ce tot Tiberiu Nițu, în 23 septembrie, dispusese delegarea acestuia pe aceeași funcție.
Surse judiciare declarau, în 3 octombrie, pentru MEDIAFAX, că dosarul a fost trimis șefului DNA Codruța Kovesi, care va decide cu privire la soluția ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată.
Dragnea pretinde că acuzațiile la adresa sa sunt un abuz „foarte grav al procurorilor”, întrucât „înseamnă că orice partid care face campanie electorală sau șeful de campanie poate să fie acuzat la un moment dat de lucrul ăsta (aducerea de foloase necuvenite partidului respectiv prin influențarea prezenței la vot – n.r.)”. Dragnea susține că nu există probe care să ateste că a existat un sistem informatic de fraudare și că s-ar fi trimis sms-uri prin care destinatarii erau îndemnați la vot”.
Procurorii DNA anunțau că au început urmărirea penală față de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de președinți și membri ai unor secții din Teleorman, Vrancea și Gorj și 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea.