(VIDEO) Spionul renegat al Americii, Edward Snowden, este la Moscova și intenționează să plece spre Ecuador

Foto: Facebook

Edward Snowden – Foto: Facebook

(Știre în curs de actualizare)

Edward Snowden, fost consultant al Agentiei Nationale de Securitate din SUA, inculpat pentru că a dezvăluit informații despre programele americane de interceptare a comunicațiilor, a părăsit Hong Kong-ul, la bordul unei aeronave Aeroflot cu destinația Moscova.

Snowden ar urma sa plece către Venzuela, destinația finală, via Havana.

Relația dintre SUA și Rusia cu siguranță va fi afectată în urma acestui eveniment cu atât mai mult cu cât un senator american susține că Vladimi Putin este în cunoștință de cauză în privința tranzitării Rusiei de către Edward Snowden.

SUA ceruse în prealabil Hong Kong-ului extrădarea lui Snowden.

Un comunicat oficial al Hong Kong-ului spune că “Domnul Edward Snowden a părăsit țara azi, 23 iunie, în acord cu propria sa dorință, în mod legal și prin mijloace obișnuite”, relatează BBC.

Russia Today susține că Snowden beneficiază de ajutorul WikiLeaks în demersul său de a ajunge în Venezuela.

O sursă a dezvăluit pentru Associated Press că pașaportul lui Snowden a fost anulat în timp ce acesta se afla pe teritoriul Hong Kong. Americanul ar putea avea probleme din această cauză dar nu este sigur că guvernele țărilor prin care va trece să țină cont de acest lucru și să îi îngăduie șederea sau tranzitul chiar și în aceste condiții.

UPDATE:
Guvernul din Ecuador a primit o cerere de azil din partea lui Snowden.

UPDATE:
Edward Snowden a aterizat la Moscova, agenția INTERFAX citând o sursă anonimă care confirmă acest lucru. Acesta era așteptat de Sarah Harrison, reprezentant al WikiLeaks, iar două mașini diplomatice ale ambasadei Ecuadorului erau de asemeni prezente în aeroportul Șerememtievo din Moscova. Ambasadorul Ecuadorului a fost văzut pe aeroport în momentul în care aeronava la bordul căreia se afla Snowden a aterizat.

UPDATE:

Snowden și-ar putea petrece noaptea la Ambasada Venezuelei la Moscova, urmând să plece luni către Caracas, Venezuela. Snowden nu va intra oficial pe teritoriul Rusiei, pentru a nu putea fi reținut, ci va fi transportat cu un vehicul diplomatic, relatează Interfax citând o sursă anonimă.

 

Loading

Comments

comments