România este pe ultimul loc în Europa la asistarea pacienților bolnavi de hepatită

medicamente

România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce privește accesul pacienților cu hepatită la tratament și servicii medicale specializate, conform celui mai recent raport lansat de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA).

România a înregistrat 131 de puncte din 225 posibile și s-a plasat la finalul clasamentului, alături de Malta. Pe primele locuri se află Franța și Suedia cu 216 puncte și Slovenia cu 206 puncte, relevă raportul, potrivit unui comunicat de presă emis joi de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

“În studiul realizat de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat, România s-a plasat pe ultimul loc la ‘Accesul la tratament’, unde la secțiunea accesului pacienților la tratamente inovatoare a obținut un singur punct. Din păcate, acest lucru subliniază o situație îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea pacienților români referitoare la faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2007. Sunt mai bine de 6 ani de când pacienții români nu sunt tratați cu aceleași medicamente de ultimă generație ca pacienții europeni, iar bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generație numită tripla terapie, care a avut o rată de succes foarte bună la nivel european”, a declarat Oana-Martha Igrișan, director de comunicare al asociației, citată în comunicat.

România se află pe un loc “fruntaș” la nivel european în ceea ce privește prevalența virusului hepatic C. Din cei aproximativ două milioane de pacienți, 600.000 au fost diagnosticați cu hepatită C și pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.

“Ziua Mondială a Hepatitei, marcată pe 28 iulie, este un bun prilej de a atrage atenția autorităților încă o dată asupra situației bolnavilor cu hepatită. Este important să se ia măsuri pentru reducerea perioadei de așteptare până la obținerea tratamentului și în același timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent în acest moment. Este de asemenea o oportunitate de a le transmite pacienților că există noi speranțe pentru ei. Numai în SUA, conform Asociației Americane a Cercetătorilor și Producătorilor de Medicamente – PhRMA, sunt în faza de cercetare și dezvoltare 112 noi terapii. În curând acestea vor fi accesibile pacienților europeni și suntem încrezători că și autoritățile române se vor alinia la practicile europene prin actualizarea constantă a listei medicamentelor compensate’, a punctat Oana-Martha Igrișan, potrivit sursei citate.

Raportul Indicele European al Hepatitei, realizat de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat și firma de cercetare Health Consumer Power House, cuprinde o analiză a categoriilor ,,Prevenție’, ,,Screening’, ,,Accesul la tratament și servicii medicale’, ,,Strategia Națională’, ,,Registrul Național’ în 30 de state europene.

România s-a plasat, în clasamentul general, pe locul 25 cu un punctaj de 606 din maximum 1.000.

Loading

Comments

comments