VIDEO. La Kiev, protestatarii au intrat cu VOLA în cordoanele de jandarmi

 

UPDATE: Peste 1.000 de manifestanți din cadrul opoziției blocau luni dimineața accesul în sediul Guvernului ucrainean, în centrul Kievului, conform apelului lansat duminică în vederea obligării puterii să demisioneze (Mediafax).

 

ucraina

Zeci de mii de manifestanți proeuropeni au luat cu asalt centrul capitalei Ucrainei și au preluat controlul asupra sediului primăriei din Kiev, după confruntări cu forțele de ordine în partea centrală a orașului. Potrivit AFP, ei au arborat pe fațada primăriei un banner pe care se putea citi “Cartierul general al Revoluției”. Forțele de ordine le explică protestatarilor că acțiunile lor sunt ilegale și încearcă să-i convingă să părăsească clădirea, au anunțat oficialitățile ucrainene citate de AFP.

Conform estimărilor AFP, peste 100.000 de persoane s-au reunit în cursul după-amiezii în piața din centrul orașului, cerând demisia președintelui Viktor Ianukovici și reluarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană. Ei au luat cu asalt piața Maidan Nezalezhnosti (Piața Independenței), în pofida interdicțiilor impuse de autorități. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, confruntările din cartierul în care se află sediul administrației prezidențiale s-au soldat cu cel puțin 100 de răniți în rândul forțelor de ordine. De altfel, numeroși manifestanți mascați au atacat sediul administrației prezidențiale, păzit de forțele speciale, care au utilizat grenade și gaze lacrimogene împotriva demonstranților. La rândul lor, protestatarii au adus un buldozer, aparent pentru a forța intrarea în clădire.

Vineri seară, liderii opozitiei au cerut demisia lui Ianukovici, dupa refuzul său de a semna, la summitul de la Vilnius, acordul de asociere cu UE.

Loading

Comments

comments