Japonia: Copiii nu mai au voie să folosească smartphone-urile după 9 seara

japan-kids-children-smartphone

Alarmate de dependența creată și de efectele devastatoare ale smartphone-urilor în rândul copiilor, oficialitățile dintr-un oraș japonez au hotărât să interzică utilizarea dispozitivelor mobile de către cei mici, după 9 seara. Aproximativ 13.000 de școlari din orașul Kariya, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, nu vor mai avea voie să folosească seara tehnologia mobilă, începând din 1 aprilie, scrie publicația The Telegraph. Decizia autorităților nipone, considerată istorică, încearcă să-i descurajeze pe copii să mai petreacă un timp periculos de îndelungat în fața smartphone-urilor și, de asemenea, să reducă efectele nocive ale aplicațiilor mesageriei instantanee.

Inițiativa a fost luată la doar câteva săptămâni după ce guvernul de la Tokyo a dat publicității rezultatele unui studiu care arată că elevii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani petrec în medie zilnic, on-line, 107,4 minute la telefoanelele lor mobile, 40 la sută dintre aceștia depășind două ore. Concomitent, s-au intensificat controversele și dezbaterile în privința intimidării și agresării subliminale sau explicite la care sunt expuși copiii prin intermediul mesajelor și imaginilor accesate cu ajutorul smartphone-urilor. În ultimele luni, în Japonia, impactul negativ al dispozitivelor mobile în rândul copiilor a devenit o problemă extrem de serioasă pentru părinți, profesori și, în egală măsură, pentru autoritățile guvernamentale.

Inițiată de un grup de profesori, lucrători sociali și polițiști, interdicția din Kariya nu a fost emisă în mod oficial de primăria orașului, astfel încât părinții nu vor fi sancționați în cazul în care copiii lor nu o respectă. Inițiativa este însă sprijinită și promovată intens de consiliul profesoral al orașului și de un număr de 21 de școli, unde părinții au fost chemați, cerânduli-se în mod expres să confiște smartphone-urile copiilor după ora 9 seara și să monitorizeze website-urile accesate de aceștia.

Loading

Comments

comments