Europa Eco rămâne cu două decenii în urma Statelor Unite poluatoare

gas usa europePrețurile mari ale gazelor și electricității vor continua să afecteze Europa cel puțin 20 de ani, reducând competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie, în care lucrează aproape 30 milioane de oameni, în raport cu Statele Unite, avertizează Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Europa va pierde o treime din cota deținută pe piața exporturilor de energie, în următoarele două decenii, din cauza faptului că prețurile energiei se vor menține cu încăpățânare peste nivelul celor din SUA, anticipează AIE.

În prezent, prețurile importurilor de gaze ale Europei sunt de trei ori mai mari decât în SUA, în timp ce prețurile electricității destinate industriei sunt de circa două ori mai ridicate.

Cauza acestei situații este aceea că o serie de state europene subvenționează energia regenerabilă, renunță la energia nucleară și se opun explorării zăcămintelor de șist care a relansat producția de hidrocarburi în SUA. Aceste politici au provocat nemulțumire în rândul liderilor industriei energetice europene, care afirmă că sunt rețeta pentru un dezastru concurențial.

Estimările AIE vor amplifica probabil opiniile potrivit cărora politica Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice face rău producătorilor din regiune, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Deși afirmă că „Europa nu realizează gravitatea acestei probleme de competitivitate”, economistul șef al AIE, Fatih Birol, spune că are un mare respect pentru măsurile împotriva schimbărilor climatice, în special subvențiile pentru energia regenerabilă, fiind o greșeală să afirmi că sunt responsabile pentru prețurile mari. În opinia sa, Europa trebuie să găsească o soluție prin care să rezolve ambele probleme și sugerează că soluția ar fi ceșterea rolului energiei nucleare și producția de gaze de șist, încurajarea eficienței energetice și renegocierea prețurilor importurilor de gaze, în condițiile în care două treimi din contracte urmează să expire în următorii 10 ani.

 

Loading

Comments

comments