Dintre toate bunurile din dosarul ICA, DNA a început cu sechestrarea sediului Antena 3

Sediul postului de televiziune Antena 3 Foto: stiriflux.ro

Sediul postului de televiziune Antena 3
Foto: stiriflux.ro

Unul dintre avocații lui Dan Voiculescu, Maria Vasii, a declarat, azi, în fața sediului Direcției Națională Anticorupție (DNA), că procurorii au pus sub sechestru imobilul de pe Șoseaua București-Ploiești nr. 25-27, unde este sediul postului de televiziune Antena 3, aceasta fiind, deocamdată, singura măsură referitoare la bunurile din dosarul ICA, ulterioară deciziei de vineri a Curții de Apel București.

Vasii a precizat că împotriva deciziei de executare a dispozițiilor din condamnarea din dosarul ICA a fost făcută contestație la executare, la Tribunalul București, informează Mediafax.

Maria Vasii a arătat că, în opinia apărării, „această măsură nu are un fundament legal”, și că „bunurile trebuiau evaluate și individualizate în teren, respectiv trebuiau luate taxele care grevează acest imobil și trebuia ca aceste persoane să fie introduse în procedură, iar această procedură n-a fost urmată”.

Poziția apărării este că indisponibilizarea prin notarea sechestrului este o simplă notare în cartea funciară, care interzice trimiterea drepturilor reale asupra acestei proprietăți. „Până la judecarea contestației la executare, apreciem că un alt demers nu mai poate fi efectuat”.

Întrebată ce obligații și sarcini i-ar reveni statului după o eventuală finalizare a procedurilor de sechestru, Maria Vasii a spus: „Nu vedem realizabilă această ipoteză. Statul nu poate merge mai departe pe procedura confiscării, pentru că această procedură deocamdată nu are niciun fundament legal. Asistăm la un prim act de indisponibilizare sub forma sechestrului. Până la confiscare mai este un drum lung de parcurs și nu știm dacă acesta va putea fi parcurs sau nu”.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, și pe Sorin Pantiș, fost ministru, la șapte ani de închisoare.

În același dosar au fost condamnați fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, la opt ani de închisoare, Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, și Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS, la câte șase ani de închisoare, și Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

În acest dosar, prejudiul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro, instanța dispunând confiscarea mai multor imobile apaținând inculpaților, printre care sediile posturilor de televiziune Antena și cel al grupului de firme Grivco.

Totodată, magistrații de la Curtea de Apel București au decis confiscarea de la Dan Voiculescu a penthouse-ul din Șoseaua Kisseleff, cu o valoare estimată de 250.000 de euro.

De asemenea, trebuie să i se confiște lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezintă chiria pe care a încasat-o în baza contractului de închiriere a spațiului Grivco de către Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanța a dispus confiscarea bunurilor mobile și imobile și a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate.

Instanța a mai dispus, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi pâna la concurența sumei de 15 milioane de lei, la BRD, și pâna la concurența sumei de cinci milioane de lei, la RBS Bank.

De asemenea, Cameliei Voiculescu îi va fi confiscată suma de 2.984.358,3 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.861 acțiuni deținute la ICA, donate de Dan Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentând contravaloarea a 9.947.862 de acțiuni deținute la ICA, ce i-au fost donate tot de tatăl său. Totodată, de la Camelia și Corina Voiculescu trebuie să fie confiscate sumele donate de Dan Voiculescu în urma închirierii spațiului Grivco către Romtelecom.

În cazul lui Dan Voiculescu, pentru două din dispozițiile instanței a fost desemnat pentru punerea în executare procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție: una legată de identificarea de bunuri mobile, imobile, conturi pentru aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare specială) și cealaltă privind aplicarea sechestrului asigurator (pentru confiscare extinsă).

Potrivit actelor din dosar, în ce privește confiscarea specială a sumei de peste trei milioane de dolari plus TVA, s-au dispus măsuri asigurătorii, respectiv identificarea bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Voiculescu, conturi la societăți comerciale unde acesta este împuternicit, administrator, beneficiar real sau asociat în țară și străinătate. După identificarea acestor bunuri, trebuie puse în executare, până se ajunge la suma de peste trei milioane de dolari plus TVA confiscată special.

Instanța a reținut că s-a dovedit definitiv că Dan Voiculescu a obținut suma de peste trei milioane de dolari plus TVA din fapte penale, dar trebuie identificate alte bunuri – în afara celor patru imobile cu sau fără construcții și a celor peste nouă milioane de acțiuni -, pentru a se confisca în favoarea statului, în vederea recuperării prejudiciului.

Conform dispozițiilor instanței, procurorul șef al DNA trebuie să identificare bunuri și conturi, în scopul aplicării sechestrului asigurator pentru confiscarea specială. În acest sens, vor fi făcute demersuri la Ministerul Justiției, Biroul de recuperarea a creanțelor din statele membre UE, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Oficiul Registrului Comerțului, Oficiul Național de Prevenire a Spălării Banilor.

 

Loading

Comments

comments