Cine sunt cei care se îmbogățesc pe seama câinilor fără stăpân

Deutsche Welle a filmat în România un reportaj cutremurător despre câinii comunitari punând într-o lumină nouă implicațiile și interesele financiare care se învârt în jurul acestei “afaceri”.

Carmen Arsene, vicepreședintele Federației Naționale pentru Protecția Animalelor, le-a declarat jurnaliștilor germani că autorițățile locale au alocat sume uriașe pentru câinii comunitari dar că acești bani nu sunt cheltuiți pentru scopul destinat însă oameni fără scrupule se îmbogățesc peste noapte în urma acestei afaceri.

Reportajul continua cu un prim exemplu din Municipiului Constanța al cărui consiliu local care a alocat 1,2 milioane de euro, conform DW, pentru un adapost. Cristina Itoafa, șefa Serviciului pentru Dotări Urbane, Ecarisaj, Deratizare și Dezinsecție și care gestionează acest buget uriaș, a declarat că a fost organizată o licitație publică pentru alocarea banilor dar că nu s-a prezentat decât o firmă care a și câștigat.

Adăpostul pentru câini Puppy Vet din Constanța – Captura Video, Deutche Welle

Firma în cauză se numește Puppy Vet iar imaginile care au fost filmate cu camera ascunsă infățișează scene dramatice. În curtea adăpostului se pot vedea zeci de cadavre de câini, animalele fiind ucișe imediat ce ajung în adăpost. O afacere cu cheltuieli minime și profit maxim.

Cristina Itoafa a recunoscut că nu cunoaște modul în care lucrează Puppy Vet și nici date statistice nu are dar că în momentul de față sunt mult mai puțini câini pe străzi.

În reportaj se afirmă că în România s-a dezvoltat o mafie a câinilor, o rețea de interese care are grijă ca aceste animale să nu dispară de pe străzi.

Anul trecut în luna noiembrie un echipaj de poliție însoțit de jurnaliști a oprit, în apropiere de Botoșani, o dubă a Puppy Vet care transporta mai mulți câini către Constanța. Printre câinii comunitari aflați în dubă se numărau și animale care fuseseră furate de la stăpânii lor.

Primarul Ovidiu Portariuc întrebat de jurnaliști de ce a adus o firmă tocmai din Constanța a invocat o neînțelegere cu compania locală care se ocupa de câinii comunitari. Întrebat de jurnaliști dacă municipiul ar fi beneficiat de o sponsorizare din partea Puppy Vet acesta a declarat că nu știe și că “mai bine îi întrebați pe cei de la firmă.”

Site-ului riseproject.ro spune că în acte firma Puppy Vet este reprezentată de Constantin Popescu, fost director al băncii  Credit Bank-sucursala Tulceade, a fost  condamnat în 2002 la opt ani de închisoare pentru fraudă și grațiat un an mai târziu de Ion Iliescu și Adrian Năstase. Pe de altă parte la momentul respectiv Cristian Vanghele susținea (în noiembrie 2012) că el ar fi fost administratorul firmei. La ora actuală nici avocatul fimei, Gelu Mărunțelu, nu este prea sigur cum îl cheamă pe actualul administrator al Puppy Vet.

Reportajul DW o mai aduce în discuție și pe șefa Asociației Veterinarilor din județul Prahova, dr. Herescu Emilia prin mâinile căreia au trecut sute de mii de euro pentru adăpostul pe care îl conduce. Jurnaliștii au fost nevoiți și de această dată să filmeze cu camera ascunsă adăpostul în care, în mod surprinzător, erau doar câțiva câini. Medicul este acum anchetat pentru că nu a putut justifica sumele alocate pentru medicamentele nesesare eutanasierii a mii de câini. dr. Herescu a refuzat să se întâlnească cu jurnaliștii invocând faptul că a fost hărțuită de reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor. Contactată telefonic aceasta a explicat că “străzile din România sunt pline de câini, prostituate și gropi și trebuie să schimbăm asta”. În acest sens dr. Herescu Emilia, alături de mai mulți semnatari, a trimis un memoriu adresat Comisiei Pentru Administrație Publică, Amenajarea Teritoriului și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților.

Click aici pentru reportajul video.

Loading

Comments

comments