China ar fi testat cu succes un vehicul care zboară cu de 10 ori viteza sunetului

China devine a doua țară după Statele Unite care a efectuat zboruri experimentale cu vehicule supersonice, concepute să zboare cu o viteză extrem de mare în straturile superioare ale atmosferei terestre, cu scopul de a atinge ținte aflate în orice punct de pe planetă, scrie Mediafax.

“Suntem la curent cu acest test de vehicul hipersonic, dar nu comentăm”, a confirmat pentru AFP locotenent-colonelul Jeff Pool, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Testarea a acestei arme experimentale, numite WU-14, s-a desfășurat pe 9 ianuarie. Vehiculul a zburat cu viteza Mach 10, de zece ori viteza sunetului, potrivit site-ului Washington Free Beacon, o informație care nu a fost confirmată de către Pentagon.

Postul de stat China Radio International l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării afirmând că “cercetările științifice și experimentele efectuate în China sunt normale și nu vizează vreo țară sau țintă” anume. Însă el nu a confirmat și nici nu a infirmat acest test.

Creșterea puterii militare a Chinei în ultimii ani este însoțită de noi echipamente, ca portavioane și rachete balistice antinavă, și de o intensificare a eforturilor Beijingului în domeniul cercetării.

În raportul anual prezentat în Congres cu privire la armata chineză, publicat în 2013, Pentagonul menționa că Academia Chineză de Științe a creat un “tunel aerodinamic foarte mare, capabil să reproducă condiții de zbor (pentru o viteză cuprinsă între) Mach 5 și Mach 9”.

În cadrul proiectului “Atac mondial rapid”, Pentagonul testează HTV-2, conceput să zboare cu viteza Mach 22 (27.000 de kilometri pe oră). 

Loading

Comments

comments