„Cea mai performantă maternitate din România” împlinește 200 de ani de existență

SONY DSC Maternitatea Filantropia_2 Prof. Dr. Ghe. Peltecu Prof. Dr. Ghe. Peltecu_Domnul Eugen Nicolaescu Sala de NasteriConsiderat „Cea mai performantă maternitate din România”,  Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia împlinește, azi, 200 de ani de existență, respectiv 131 de ani de servicii de obstretică și ginecologie. „Este cea mai longevivă unitate spitalicească de obstetrică și ginecologie din România, cu funcționare neîntreruptă”, se arată într-un comunicat al Ogilvy Public Relations Bucharest, care a asigurat mediatizarea evenimentului aniversar, la care a participat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

De fapt, azi se aniversează „piatra de temelie a spitalului”, care a fost construit între anii 1813 – 1815 din initiativa Dr. Constantin Caracas și cu ajutorul mai multor mari boieri, stimulați corespunzător printr-un hrisov al domnitorului Gheorghe Caragea. La deschiderea din 1815, Filantropia avea 20 de paturi disponibile și era primul spital de caritate din România, care primea, fără plată, bolnavi fară distincție de „naționalitate, clasă, religie sau patimă”.

Fiind un spital universitar de nivel 3, Filantropia are o echipă de medici specialiști formată în marile centre din Europa (Anglia, Austria, Franța) și Statele Unite, care acoperă toate subspecialitățile Obstetricii și Ginecologiei, de la obstetrică patologică (sarcini cu risc), la medicină fetală (evaluarea ecografică a fătului înainte de naștere), la neonatologie (îngrijirea cazurilor de prematuritate extremă), uroginecologie, chirurgie ginecologică, chirurgie ginecologică oncologică (cancer de sân și genital), până la oncologie medicală (tratament cu citostatice) și infertilitate. Valoarea totală a investițiilor în Spitalului Filantropia, din ultimii 10 ani, se ridică la 7.215.000 Euro, a precizat, în discursul său, Prof. Dr. Gheorghe Peltecu Director Maternitatea Filantropia.

„Fondurile au fost obținute prin Programele Ministerului Sănătății de dotare a spitalelor prin acordul cu Banca Mondială, prin investițiile Primariei Sectorului 1 și, mai ales, ale Primăriei Generale a Municipiului București, după preluarea spitalului de către aceasta din urmă în anul 2009. Un rol important în dezvoltarea spitalului l-au avut sponsorii și Fundația “Maternitatea Filantropia 1883.

Spitalul Filantropia are o capacitate de 211 paturi cu un bloc operator modern unde, în anul 2012, s-au realizat 1300 de intervenții ginecologice.  Un bloc de nașteri modern cu patru Sali de travaliu si o sala de operatii unde s-au realizat 1400 de operații cezariene și un număr de 3308 de nașteri. Pentru pacientele cu complicații asociate patologiei ginecologice si obstetricale, clinica are o secție de terapie intensivă, cu o capacitate de 15 paturi. De asemenea, departamentul de neonatologie, cu o capacitate de 61 paturi, are o unitate de terapie intensivă neonatală de 12 paturi și un compartiment de prematuri cu 15 paturi, cu posibilități de îngrijire a prematurilor de gradul 3 și 4, care beneficiază atât de aparatură de înaltă performanță”, a mai spus prof. dr. Peltecu.

Tot în Filantropia, există și singurul Departament de medicină fetală din București acreditat de Ministerul Sănătății, cu specialiști formați în străinătate în subspecialitatea de Medicină materno-fetală. Tot aici funcționează și singurul  Laborator de genetică din clinicile de obstetrică și ginecologie dotat cu aparatură performantă, prin Programul Băncii Mondiale și prin investițiile Primăriei Generale a Municipiului București. Departamentul de Medicină Fetală este un proiect prioritar, inițiat și coordonat de Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, realizat în colaborare directă cu Profesorul Kypros Nicolaides și cu Fundația de Medicină Fetală (FMF – Fetal Medicine Foundation) din Londra, lideri mondiali în domeniul ecografiei obstetricale și al evaluării precoce a sarcinii (screening de trimestrul I și II). Departamentul are în dotare 5 paturi, pentru monitorizarea gravidelor cu risc.

Spitalul Filantropia are un serviciu de Obstetrică de nivel III care, pe lângă sarcinile cu evoluție normală, depistează, dispensarizează și asistă la naștere gravide cu risc obstetrical crescut. Este un centru cu adresabilitate mare atât din partea spitalelor județene cât și a unor clinici din București. Condițiile de spitalizare după naștere sunt occidentale iar sistemul de rooming-in este generalizat. Spitalul poate oferi, la cerere, și condiții hoteliere de lux.

Situat în centrul capitalei, în Piața Victoriei, cu un parc frumos, cu arbori seculari, cu spații de parcare, Spitalul „Filantropia” are un amfiteatru modern și o bibliotecă unde rezidentii se pot instrui teoretic. Pacienții și rudele acestora pot găsi sprijin spiritual în capela spitalului, o adevarată bijuterie arhitectonică, datând din sec al XIX-lea și care a fost complet restaurată printr-o donație privată.

Loading

Comments

comments