Cauzele sângerării dentare. Soluții de combatere

Sângerarea gingivală este o problemă frecvent întâlnită la adulți și în cele mai multe cazuri denotă afecțiuni stomatologice. Manifestată cel mai des prin scuipatul sângelui în timpul periajului dentar, sângerarea dentară poate duce la complicații medicale care ar putea fi evitate prin îngrijirea corectă a gingiilor.

Principala cauză a sângerările gingivale este placa bacteriană. Aceasta se acumulează pe dinți și în jurul lor, fapt ce favorizează inflamația gingiilor (gingivita). Sângerările gingivale sunt un semn al bolii parodontale și pot fi însoțite de alte simptome precum: durere, iritație, inflamație sau retracție gingivala, halenă (respirație urât mirositoare), sensibilitate crescută și aspect roșu deschis.

Sângerările gingivale cauzate de placa bacteriană sunt, în cele mai dese cazuri, o consecință a igienei dentare deficitare. Particulele de mâncare pătrund în spațiile interdentare si dacă nu sunt eliminate prin periaj dentar corect, atunci ele duc la dezvoltarea bateriilor producătoare de acizi. Astfel, apar cariile și bolile de gingie care, netratate, pot duce la afecțiuni grave precum prodontopatie, cunoscută de pacienți ca paradontoză.

Fumatul și fumul de țigară pot contribui la iritarea și inflamarea gingiile datorită gudronului și căldurii locale emanată de țigară.

În plan secundar, alte cauze ale sângerărilor dentare pot fi constituite de periajul dentar incorect, agresiv și îndelungat, dar și medicamente precum anticoagulante, chimioterapice sau imunosupresoare.

Afecțiuni sistemice precum diabetul, leucemia, menopauza sau diferite forme de cancer pot fi și ele fi surse ale sângerărilor gingivale. Din aceste motive, odată ce observăm sângerări gingivale repetate trebuie să ne adresăm unui medic stomatolog.

La femei, sarcina poate declanșa inflamația și sângerarea gingiilor – din fericire este un proces reversibil, dictat de hormonii care afectează organismul în această perioadă. În acest caz, pacienta trebuie să se consulte cu stomatologul pentru controale și tratamente adecvate pentru perioada în care durează sarcina.

Cum oprim sângerările gingivale?

În cazul în care stabilești că sângerările gingivale sunt o consecință a igienei deficitare poți începe cu îmbunătățirea procesului de igienizare:

1. Realizează periajul dentar corect, de două ori pe zi, cu o pastă de dinți care îndepărtează placa bacteriană și tratează sângerările.

2. În perioada tratamentului, optează pentru o periuță dentară cu peri moi care să nu irite sau lezeze gingiile și care pătrunde ușor în spațiile interdentare.

3. Folosește ață dentară la fiecare spălare pentru a putea elimina particulele rămase între dinți. Ideal ar fi să folosești periuțele interdentare și dușul bucal.

4. Completează procesul de igienizare cu apă de gură care elimină bacteriile și oferă protecție gingiilor.

În cazul apariției sângerărilor gingivale, este indicat să vă adresați unui medic dentist cât mai repede. Acesta îți poate evalua simptomele, îți va recomanda cum să îți îmbunătățești igiena și va stabili un tratament medicamentos și antiseptic. Netratarea sângerărilor poate duce la complicații precum retragerea gingiei și osului sau afectarea mobilității dinților și pierderea lor.

Material informativ prezentat de Dental Vivclinique.

Loading

Comments

comments