Răsturnare de situație în cazul candidaturii lui Mircea Diaconu

Mircea Diaconu Foto: ziarenews.ro

Mircea Diaconu
Foto: ziarenews.ro

UPDATE (2) – marți, 9 aprilie, 21.55

Curtea de Apel confirmă decizia Tribunalului București: candidatura lui Mircea Diaconu este validă

Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel București, care a menținut decizia în acest sens luată de Tribunalul Capitalei, informează Mediafax.

Prin decizia de miercuri, Curtea de Apel a respins contestațiile față de hotărârea tribunalului înaintate de Agenția Națională de Integritate (ANI) și Ministerul Public.

În motivarea deciziei sale, tribunalul a arătat că Diaconu are “vocația legală incontestabilă” de a ocupa funcția de europarlamentar, instanța explicând că legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice nu poate fi asociată legii penale.

Tribunalul București a notat, în motivare, că prin Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii Agenției Naționale de Integritate (ANI), legiuitorul a îngăduit unei persoane față de care s-a constatat starea de incompatibilitate să ocupe funcții alese, între care și calitatea de membru din partea României în Parlamentul European, pe perioada celor trei ani, nu însă și funcții numite.

“În aceste condiții, întrucât candidatura contestatorului Diaconu Mircea vizează funcția de europarlamentar, funcție în mod evident integrată funcțiilor eligibile, nu este incidentă interdicția invocată de către BEC prin decizie, drept urmare, contestatorul Diaconu Mircea are vocația legală incontestabilă de ocupa funcția de europarlamentar”, a arătat tribunalul.

 

UPDATE – duminică 17.05

Răsturnare de situație în cazul candidaturii lui Mircea Diaconu

Tribunalul Capitalei a admis, sâmbătă, contestația lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel București, informează Mediafax.

Tot la TB s-au judecat, vineri, alte 24 de contestații la decizii similare ale BEC. Între acestea s-au numărat cele depuse de Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor și Noua Republică.

În cazul lui Funar, TB a decis respingerea contestației, în timp ce pentru Vadim și Noua Republică instanța a amânat discutarea contestațiilor.

Știrea inițială

BEC acceptă contestația ANI: Mircea Diaconu nu poate candida la europarlamentare

Biroul Electoral Central a respins, miercuri, candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, citat de Mediafax.

Astfel, BEC acceptă contestația ANI, formulată în 26 martie – ziua în care actorul și-a depus candidatura la BEC, după ce a strâns, în doar câteva zile, peste 100 de mii de semnături în susținerea sa. ANI susține că Mircea Diaconu nu îndeplinește condițiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

“Agenția Națională de Integritate comunică Biroului Electoral Central faptul că domnul Mircea Diaconu nu îndeplinește condițiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem în vedere sunt întemeiate pe următoarele: Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constituția României republicată; Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 – republicată privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European”, se arată în informarea semnată de președintele ANI, Horia Georgescu, și adresată președintelui BEC, Florentin Sorin Drăguț.

Mircea Diaconu poate contesta decizia BEC până la data de 10 aprilie, iar soluționarea contestațiilor privind admiterea sau respingerea candidaturilor se face în cel mult două zile de la înregistrarea contestației, cel mai târziu 12 aprilie, de către Tribunalul București.

Loading

Comments

comments