Un politician Verde lansează Bitcoin în România

Horea Vușcan, vicepreședinte al Partidului Verde și antreprenor a lansat, azi, platforma de tranzacționare Bitcoin în România, informează Mediafax.

“Bitcoin este o monedă privată care a apărut în 2009. Are multe facilități, căci se transmite direct între oameni, fără intermediari care să impună costuri de tranzacționare. Bitcoin este într-o piață liberă, necontrolată de niciun stat, prețul ei fiind dictat de cerere și ofertă”, a spus Vușcan într-o conferință de presă online.

El a arătat că în urma creării unui cont personal utilizatorii platformei pot face tranzacții și transferuri din lei în bitcoin și invers, o unitate de bitcoin având o valoare de circa 2.400 lei, și a spus că până anul viitor nu va impune niciun fel de comisioane de tranzacționare.

Reprezentanții mai multor bănci din întreaga lume consideră că investițiile în moneda Bitcoin sunt riscante, întrucât aceasta nu este reglementată de nicio bancă națională și de niciun guvern, având fluctuații mari de valoare. Dar Vușcan consideră fluctuațiile un atu. “Pieței de Bitcoin îi crește valoarea. La începutul anului trecut o unitate Bitcoin avea valoarea de 12 dolari, iar la sfârșitul anului trecut se plăteau și 1.200 de dolari pentru un Bitcoin”, a spus el.

În prezent, potrivit lui Vușcan, în România sunt înregistrate două afaceri care acceptă plata cu moneda virtuală Bitcoin.

“Există un restaurant în București și o cafenea în Constanța. Dar, am citit în presă, spre exemplu, că se vând case în Pipera pe Bitcoin. Eu am discuții în Oradea cu mai mulți parteneri și estimez că anul acesta vom reuși să aducem Bitcoin în stradă, adică să se poată plăti cu telefonul la cafenele, restaurante etc”, a spus Vușcan. Acesta a adăugat că a început procedurile de certificare ca operator de date cu caracter personal, iar informațiile pe care le dau clienții sunt păstrate în securitate.

Popularitatea Bitcoin, o monedă virtuală care poate fi tranzacționată online pe portaluri specializate și care nu este controlată de vreo autoritate, a crescut în ultimul an, fapt care a atras un număr de investitori mari.

Autoritățile de reglementare sunt îngrijorate însă că moneda ar putea fi folosită la spălarea de bani și alte activități ilegale.

 

Citește și:

Moneda digitală bitcoin – atacată de băncile din întreaga lume

Loading

Comments

comments