Moneda digitală bitcoin – atacată de băncile din întreaga lume

bitcoinConsumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizând monede digitale, precum bitcoin, fiindcă nu beneficiază de reglementări pentru protecția utiliatorilor, potrivit Autorității Bancare Europene (ABE), citată de cotidianul Wall Street Journal

În plus, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, avertizează ABE.

Monedele digitale pot fi folosite în activități criminale și de spălare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzacțiile.

Avertismentul vine la numai câteva zile după ce Banca Centrală a Chinei a anunțat că instituțiile financiare chineze nu trebuie să accepte depozite ale afacerilor care au legătură cu bitcoin sau să asigure acces la această monedă în cadrul serviciilor proprii.

Banca Franței a avertizat, de asemenea, în privința pericolelor bitcoin. Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au notificat că monitorizează evoluția monedelor virtuale.

Autoritatea Bancară Europeană, care reunește autoritățile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atribuții pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat că analizează dacă acestea “ar trebui reglementate și supravegheate”.

Spre deosebire de monedele aflate în circulație la scară largă, precum dolarul, bitcoin nu este emis și susținut de o bancă centrală, precum Rezerva Federală în cazul monedei americane. În schimb, bitcoin se obține printr-un proces de rezolvare a unor calcule matematice foarte complicate, numit “mining”. Odată obținuți, bitconii pot fî folosiți pentru cumpărături sau tranzacționați pe piețe online nereglementate.

Bitcoin a fost creat în anul 2008 (rețeaua a devent operațională în 2009) de Satoshi Nakamoto – un pseudonim pentru o persoană sau posibil un grup de persoane.

Cotația bitcoin a crescut puternic în acest an, de la 20 de dolari în februarie la peste 1.200 de dolari în decembrie, dar a înregistrat în ultima săptămână fluctuații majore, între 340 de dolari și 1.240 de dolari. (Mediafax)

Loading

Comments

comments