Poliția presei

caz minora 15 ani fugita de acasaDerapajele uluitoare de la orice urmă de etică jurnalistă ale celor de la ziarul online Gândul (gandul.info) m-au adus în situația de a admite că este nevoie de o Poliție a presei. Una care să sancționeze pecuniar dezinformarea DELIBERATĂ a cititorilor.

Cu ani în urmă, am făcut parte din echipa Gândul. Am plecat în momentul în care au început intervențiile editoriale pe articolele mele, intervenții menite a le da o altă conotație, mai „cu agațament”. Devenise aproape o regulă ca titlul să spună una, iar conținutul cu totul altceva. Totul pentru click, totul pentru victoria în tabelul accesărilor!, era deviza.

Am plecat cu amărăciune, alături de alți colegi care deveniseră revoluți în noul context editorial. Am mai citit Gândul doar ocazional – îndeobște indus în eroare de un titlu zărit pe undeva-, observând distanța uriașă între ziarul pe care îl știam și tabloidul abject cu pretenția de „quality newspaper”, în care se transforma.

Mai nou, încerc să ghicesc ce se poate ascunde în spatele titlurilor explozive pe care Gândul și le promovează în site-ul partener Mediafax.ro. Nu reușesc niciodată! Cred că acest fapt se datorează unui editor de titluri „catchy” din trustul media al lui Adrian Sârbu. Cei de la Times New Roman au făcut carieră luând în balon titlurile site-ului televiziunii sport.ro. Recunosc acum stilul acelor titluri, care se refereau la cancanuri sportive, aplicat știrilor din toate domeniile.

Problema este că, atunci când dai mână liberă cuiva care „se pricepe la titluri” să titreze absolut orice știre, vei sfârși prin a anunța un deces în hohote de râs.

Am semnalat derapajul din cazul Iovan, când Gândul aproape că l-a acuzat pe fostul pilot de crimă cu premeditare, bazându-se pe analiza unui singur specialist.

Evident, nu putea fi ratată nici ocazia oferită de „fata dispărută”. Titlul din Mediafax: „Dacă părinții Iuliei Ionescu AR ȘTI ASTA! Plus: Dezvăluire-ȘOC – Ce s-a întâmplat în urmă cu trei ani, când Iulia avea doar 12 ani!”. Acest titlu trimite la… un COMENTARIU al unui editor Gândul, intitulat „Iulia Ionescu – maratonul unei călugărițe de 15 ani”. Nici vorbă de vreo dezvăluire în acest comentariu, nimic din ce i-ar șoca pe părinți să afle, nimic despre ce i s-ar fi întâmplat Iuliei Ionescu în urmă cu trei ani și… un „maraton” care se întinde preț de trei paragrafe, în care părinții fetei sunt acuzați de dispariția acesteia. Ca demonstrația să fie elocventă, este inserată o poză cu Iulia Ionescu zâmbind, iar deasupra pozei următorul comentariu: „Ochii ei mari și triști și lipsa zâmbetului de pe o față atât de tânără și neatinsă de hârtoapele vieții sunt primele indicii că Iuliei Ionescu nu îi este bine”.

No (other) comments.

Loading

Comments

comments