Poliția britanică: Documentele confiscate de la Miranda sunt „extrem de sensibile, divulgarea lor ar fi periculoasă”

David Miranda și Glenn Greenwald Foto: The Guardian/Glenn Greenwald

David Miranda și Glenn Greenwald
Foto: The Guardian/Glenn Greenwald

Scotlan Yard (Poliția britanică) anunță declanșarea unei anchete penale, după examinarea documentelor confiscate de la David Miranda, partenerul jurnalistului Glenn Greenwald (The Guardian), care a dezvăluit, în premieră, programul PRISM, în baza probelor furnizate de Edward Snowden.

„Salutăm decizia Curții care autorizează continuarea examinărilor noastre asupra unor elemente – conținând mii de documente confidențiale aparținând serviciilor de informații – cu scopul de a proteja vieți și securitatea națională”, a anunțat Scotland Yard într-un comunicat.

„Un prim examen al elementelor confiscate a permis identificarea unor materiale extrem de sensibile, a căror divulgare ar putea pune vieți în pericol. Ca atare, Secția contraterorism din cadrul poliției (SO15) a deschis astăzxi (joi) o anchetă penală”, a adăugat poliția metropolitană, fără să ofere alte precizări, informează Mediafax.

Avocați ai lui David Miranda au sesizat Înalta Curte pentru a cere un ordin menit să protejeze confidențialitatea documentelor confiscate, pe care le-au calificat drept „material jurnalistic sensibil”.

Măsura dispusă de justiție este valabilă până pe 30 august, dată la care Înalta Curte va examina din nou necesitatea unui asemenea ordin, așteptând să se pronunțe pe fond, adică asupra legalității acestei rețineri.

Gwendolen Morgan, o avocată a lui David Miranda, a apreciat că această decizie reprezintă o „victorie parțială” pentru clientul său.

„Ministerul de Interne și poliția au, acum, șapte zile să dovedească faptul că există o amenințare reală la adresa securității naționale, în loc să se încăpățâneze să facă afirmații ca cele de astăzi (joi)”, a declarat ea la ieșirea de la tribunal.

 

Citiți și:

Partenerul jurnalistului britanic care a scris în premieră despre cazul NSA-Snowden a fost reținut pentru suspiciune de activități teroriste

Cotidianul The Guardian a fost obligat să-și distrugă harddisk-urile ca să nu mai publice informațiile furnizate de Edward Snowden

Loading

Comments

comments