Cotidianul The Guardian a fost obligat să-și distrugă harddisk-urile ca să nu mai publice informațiile furnizate de Edward Snowden

Edward Snowden

Edward Snowden

Guvernul britanic a forțat cotidianul The Guardian să distrugă documentele furnizate de Edward Snowden pentru a opri publicarea în continuare a acestora sub amenințarea unei proceduri judiciare, declarat marți editorul jurnalului britanic, relatează AFP.

Alan Rusbridger a afirmat că a fost contactat ‘de un foarte înalt responsabil al guvernului, care afirma că reprezintă opinia premierului’. Rusbridger a avut apoi două întâlniri cu acest responsabil, care ‘i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam în lucru’.

The Guardian se afla în plin proces de publicare a dezvăluirilor privind programele de supraveghere în masă ale Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA și ale omologului său britanic, GCHQ, după ce fostul consultant american Snowden i-a transmis cotidianului mii de documente secrete.

Într-un articol publicat marți de The Guardian, Rusbridger susține că autoritățile i-au spus: ‘V-ați distrat destul. Acum vrem să dați înapoi lucrurile acestea’.

‘Am avut apoi mai multe întâlniri cu persoane mai puțin cunoscute de la Whitehall’, cartierul unde se află birourile premierului, a continuat editorul. ‘Cererea era aceeași: returnați materialele de la Snowden sau distrugeți-le. Ați avut parte de dezbaterea voastră. Nu este nevoie să mai scrieți pe acest subiect’, i s-ar fi comunicat lui Alan Rusbridger.

Editorul a declarat că guvernul l-a amenințat să demareze o procedură judiciară pentru a încerca să recupereze documentele secrete, în cazul în care jurnalul nu le distruge.

‘Iar atunci s-a produs unul din cele mai bizare momente din lunga istorie The Guardian’, a adăugat acesta.

‘Doi experți în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea harddisk-urilor în subsolul The Guardian pentru a se asigura că nu mai există nimic care ar putea prezenta vreun interes de a fi transmis agenților chinezi’, a povestit editorul.

Articolul lui Alan Rusbridger a fost publicat în contextul în care autoritățile britanice sunt vizate de un val de proteste după arestarea timp de nouă ore a lui David Miranda, partenerul jurnalistului care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere americane.

Rusbridger a condamnat arestarea și a avertizat că ‘în scurt timp va deveni imposibil pentru jurnaliști să aibă surse confidențiale’.

Loading

Comments

comments