Ploaie de reacții critice din partea comunității internaționale la adresa Parlamentului României

Ambasada Olandei la București a precizat, miercuri, la solicitarea MEDIAFAX, că urmărește cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaților a scos președintele și parlamentarii din categoria funcționarilor publici si ca “asteapta evolutiile viitoare”.

La randul sau, ambasadorul Marii Britanii Martin Harris a declarat că este îngrijorat de proiectul de modificare a Codului Penal adoptat de Parlament, el considerând că ANI și DNA sunt motorul reformei în viața publică în România și că este important să fie sprijinite inclusiv de politicieni, informează Mediafax.

Harris a spus că speră că va exista din partea Parlamentului “un angajament consistent în sprijinul luptei împotriva corupției”.

Poziția CE privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt Mark Gray, adăugând că oficialii de orice fel trebuie să se supună regulilor referitoare la corupție și conflict de interese, informează Mediafax.

“Nu am văzut legea care a fost votată ieri seară (marți, n.r.) în Parlamentul României (….) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau părți din această lege. Dar e important de spus că atunci când vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese și integritate, acestea sunt acoperite, împreună cu aplicarea regulilor în materie de corupție, în cadrul MCV și vor fi abordate în următorul raport pentru România, care urmează să fie adoptat de către Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse și acesta (raportul MCV) va fi cadrul în care Comisia Europeană va avea o poziție detaliată”, a precizat Mark Gray, la briefingul de presă.

Purtătorul de cuvânt al CE a mai spus că oficialii trebuie să se supună regulilor privind corupția și conflictul de interese.

“Am subliniat în rapoartele precedente – și cred că poziția Comisiei Europene este clară – că atunci când e vorba de oficiali care dețin funcții legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie să se supună regulilor în materie de corupție și conflict de interese. Principiul potrivit căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii este foarte important pentru CE”, a spus Gray.

Întrebat dacă experții CE aflați la București la sfârșitul lunii trecute, în pregătirea raportului MCV, au fost informați în legătură cu aceste schimbări, purtătorul de cuvânt al CE a declarat că amendamentele la Codul Penal nu au fost menționate de către oficialii români.

Cea mai dura reactie a venit din partea SUA, care a transmis, prin Ambasada de la Bucuresti, ca votul de ieri este “foarte descurajant” si va determina indepartarea investitorilor.

Loading

Comments

comments