Mesajul de la Washington către Parlamentul României: Votul de ieri este FOARTE DESCURAJANT

Foto: businessinsider.com

John Kerry, Secretary of State
Foto: businessinsider.com

Reacție foarte dură a Departamentului de Stat al Statelor Unite, transmisă prin Ambasada SUA la București, după votul de ieri al Camerei Deputaților, prin care s-au adus amendamente Codului Penal, ce îi scot pe președinte și parlamentari din rândul funcționarilor publici, punându-i la adăpost de răspundere în cazul unor fapte de corupție (abuz în serviciu, primire de foloase necuvenite). Diplomația americană subliniază că măsura a fost adoptată fără nicio consultare publică și că va avea implicații economice, îndepărtând investitorii.

Reproducem mesajul:

„Un principiu de bază al democrației arată că toți oamenii sunt egali în fața legii.

Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaților ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere și nicio ocazie pentru ca reprezentanții autorității judecătorești sau membrii societății civile să se pronunțe în legătură cu amendamentele propuse.

Această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României.  Transparența, predictibilitatea și stabilitatea sunt factori esențiali pentru toți investitorii, atât locali cât și străini, când iau în calcul unde să investească”.

În istoria relațiilor diplomatice româno-americane recente nu a existat un mesaj formulat în termeni atât de tranșanți, nici măcar în timpul procedurilor de suspendare a președintelui Traian Băsescu din 2012.  Mesajul vine după cel de felicitare transmis cu ocazia Zilei Naționale a României, care vorbea în termeni elogioși despre progresele realizate de țara noastră în relația cu SUA.

Loading

Comments

comments