Declarație-șoc a unui fost șef NSA: „Nu mi-am imaginat că Agenția va împrumuta metodele Stasi”

Thomas Drake, fost șef în NSA Foto: salon.com

Thomas Drake, fost șef în NSA
Foto: salon.com

Audieri tensionate au avut loc, ieri, la Parlamentul European, unde Statele Unite și Olanda au refuzat să își trimită reprezentanți din partea agențiilor de securitate, pentru a da socoteală în fața Comisiei pentru Libertăți Civile, care anchetează spionarea cetățenilor europeni de către Statele Unite și state membre.

Marc Rotenberg, președintele Electronic Privacy Information Centre, organizație americană pentru drepturile omului, a opinat că negocierile pentru un acord UE-SUA pentru schimburi economice libere ar trebui întrerupte, până ce nu e vor obține asigurări că nu se vor mai produce intruziuni în viața privată a cetățenilor europeni. „Unii parlamentari europeni au luat notă de sugestie, dar alții au respins-o”, notează comunicatul biroului de presă al Parlamentului European.

Jesselyn Radack, avocat reprezentând mai mulți denunțători ai programelor secrete guvernamentale, a citit o declarație a lui Edward Snowden, prin care acesta a lăudat inițiativa parlamentarilor europeni: „Când am luat decizia de a vorbi despre programul PRISM, singura mea intenție a fost să fac posibilă o dezbatere ca cea care se petrece acum, aici. Dezbaterea publică nu este posibilă dacă cele dezbătute nu sunt cunoscute publicului. (…) Supravegherea întregii populații și nu a anumitor indivizi, amenință să devină cea mai mare provocare pentru drepturile omului. (…) Munca unei generații începe aici, cu audierile dumneavoastră, fapt pentru care aveți întregul meu suport și toată recunoștința”. Edward Snowden a fost ales pe lista scurtă, de cinci nume, pentru premiul Saharov pe 2013, acordat de Uniunea Europeană.

Fostul oficial cu rang înalt în NSA, Thomas Drake a comparat activitatea Agenției cu cea a fostei poliții secrete a Germaniei de Est – celebra Stasi, care „avea o nevoie patologică de a ști tot ce se petrece cu fiecare”. „Nu mi-am imaginat vreodată că Statele Unite va împrumuta metodele Stasi pentru programul său secret de supraveghere în masă a comunicațiilor”, a spus Drake, în fața Comisiei. Ca și Snowden, Drake a fost acuzat de spionaj când a devoalat proiectul secret al NSA Trailblazer, un predecesor al PRISM din prima parte a anilor 2000, despre care s-a spus că a fost abandonat în 2006. În iunie 2011, acuzațiile inițiale împotriva lui Drake au fost retrase și acesta a scăpat de închisoare, asumându-și vinovăția doar pentru utilizarea neautorizată a unui calculator.

Loading

Comments

comments