Eduard Snowden se află pe lista scurtă pentru premiului Saharov

993520_1379230912291135_182834622_nParlamentul European a anuțat, azi, finaliștii din acest an pentru premiul Saharov sunt: fostul angajat al NSA, Eduard Snowden, Malala Yousafzai, adolescenta pakistaneză militantă pentru educația fetelor și grupul de disidenți din Belarus, Ales Bilalatschi, Eduard Lobau și fostul candinat prezidențial, Mikola Statkevici.

Nominalizarea lui Snowden constituie recunoașterea contribuției acestuia pentru drepturile omului prin dezvăluirea activității de spionaj a NSA asupra cetățenilor europeni, au declarat “Verzii” din Parlamentul European.

Eduard Snowden, care a cerut azil politic în Rusia, a tansmis, printr-o declarație care a fost citită în parlament, că este deosebit de recunoscător politicienilor europeni pentru că “iau poziție față de provocările supravegherii în masă”, relatează BBC.

Premiul Saharov, numit după cercetătorul și disidentul rus Andrei Saharov, a fost înființat în anul 1988 de către Parlametnul European pentru a-i onora pe oamenii sau organizațiile care luptă pentru drepturile omului și libertatea de gândire.

Laureatul va fi anunțat pe data de 10 octombrie 2013 iar premiul va fi decernat pe data de 20 noiembrie la Strasbourg.

Loading

Comments

comments