De ce escaladează Externele cazul Jobbik?

Un cretin, exaltat sau doar prefăcut cu interes, lider al formațiunii de extremă-dreapta Jobbik, reprezentată în Parlamentul Ungariei, dar fără a se afla la guvernare, vine în România și își supralicitează afirmațiile anterioare, cu o declarație gravă, ce contravine normelor diplomatice și lezează interesele țării noastre. Gabor Vona își asumă, zice el, un conflict cu România, pentru Transilvania.

O reacție absolut firească a avut-o deputatul PSD Bogdan Diaconu. Acesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe expluzarea extremistului și a anunțat că propune „un proiect de lege prin care sa fie interzise manifestarile de orice fel (intruniri, tabere, conferinte, mitinguri) care, prin obiectul, desfasurarea sau mesajele lor aduc atingere directa sau indirecta art. 1 alin. 1 din Constituția României”.

De fapt, pentru MAE nici n-ar fi fost necesar ca un parlamentar din formațiunea aflată la guvernare să ceară așa ceva. Datele problemei sunt clare – SE IMPUNEA EXPULZAREA IMEDIATĂ a individului și declararea sa ca PERSONA NON GRATA!

În loc de asta, ce fac Externele? Cer Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declarațiile lui Gabor Vona, care nu are nicio calitate oficială! FIDESZ-ul, formațiunea premierului Viktor Orban, a câștigat alegerile din 2010 cu o majoritate confortabilă și, din fericire, nu a avut nevoie de sprijinul Jobbik. Deci, Gabor Vona e o voce importantă, totuși neoficială, ce trebuie tratată ca atare – ca un incident izolat, ce poate fi „băgat în carantină”. Abordarea oficială nu face decât să escaladeze, inutil și penibil (pentru România), o situație regretabilă, dar care NU se află sub controlul Guvernului Ungariei.

Pe de o parte, știm cu toții, din alte declarații, mai voalate, ale lui Orban, că și el militează pentru o Ungarie Mare, din care să facă parte Transilvania și alte teritorii locuite de unguri prin preajma Ungariei. Dar Orban a respectat, în linii mari, cutumele diplomației, nu a ajuns și nu va ajunge la afirmații ca cele ale lui Gabor Vona, decât, poate, atunci când ar putea spune „șah-mat”. Pe de altă parte, acum nu are nevoie să se dezică de afirmațiile liderului Jobbik, fiindcă poate da o replică extrem de simplă, cerând Guvernului României să se dezică de afirmațiile unor politicieni români precum Corneliu Vadim Tudor sau Gheorghe Funar.

Dacă tot își dorea provocarea prietenului partenerului său de coabitare, premierul Ponta (asum că, înainte de acțiune, Corlățean s-a consultat cu șeful său) putea să facă o „combinată”: să-l expulzeze pe Gabor Vona și să îl invite pe Viktor Orban la adoptarea, în paralel, a unor legi privind combaterea extremismului și sancționarea penală a unor manifestări de tipul celei a liderului Jobbik.

 

Două precizări ulterioare publicării acestui comentariu:

1. Guvernul Ungariei a reacționat, într-adevăr, în sensul celor anticipate de mine.

2. Guvernul României explică de ce nu poate să îl declare pe liderul Jobbik persona non grata. Fiindcă, în conformitate cu o convenție internațională din 1961, la care țara noastră este parte, doar persoanele cu statul diplomatic pot fi declarate indezirabile pe cale diplomatică. Pentru „muritorii de rând” există calea penală. În acest caz, cred că s-ar fi impus o scrisoare deschisă, prin care să i se transmită stimabilului Gabor Vona că nu este binevenit în țara noastră. Iar responsabilitatea declansării procedurilor împotriva acestuia, care să pună în practică mesajul din scrisoarea deschisă revine Ministerului Public.

Loading

Comments

comments