MAE așteaptă ca guvernul de la Budapesta să se disocieze de declarațiile liderului Jobbik

Gabor Vona Foto: MTI

Gabor Vona Foto: MTI

Ministerul Afacerilor Externe “condamnă cu fermitate și respinge” declarațiile făcute, în cursul zilei de sâmbătă, în cadrul Taberei de vară de la Joseni, cu privire la autonomia pe criterii etnice, informează comunicatul instituției.

Potrivit MAE, un astfel de subiect nu este în acord cu standardele europene actuale omologate pentru minoritățile naționale, iar ministerul așteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declarațiile liderului partidului radical naționalist ungar Jobbik, Gabor Vona, făcute la Joseni.

“Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reamintește faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritățile naționale, la fel ca și așa-zisele drepturi colective pentru minoritățile naționale, care sunt excluse conceptual din planul relației bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996”, se precizează în comunicatul MAE.

În ceea ce privește afirmația că pentru soluționarea așa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară “asumarea unui conflict între Ungaria și România”, MAE consideră că aceasta este extrem de gravă, încălcând spiritul și principiile europene.

“Afirmația contravine flagrant spiritului și realităților europene contemporane, principiilor de drept internațional, Tratatului politic de bază, precum și Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziționări sunt complet anacronice și trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toți actorii responsabili din România, Ungaria și Europa, în general”, se subliniază în comunicat.

MAE “dezavuează orice manifestări sau declarații extremiste care au loc pe teritoriul României”, ministerul reamintind că este nevoit să ia poziție, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, față de “declarațiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor școli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”.

Liderul partidului radical naționalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon și autonomia așa-zisului Ținut secuiesc în cadrul forumurilor internaționale, potrivit unei declarații susținute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonț din județul Harghita, transmite agenția de presă MTI.

Loading

Comments

comments