Cum a evoluat economia în 2013. S-au vândut mai multe mașini scumpe și s-au construit mai puține locuințe

În luna septembrie 2013, volumul lucrărilor de construcții a scăzut față de luna august 2013, ca serie brută cu 1,1%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a scăzut cu 6,9%, informează Institutul Național de Statistică (INS).

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 1,8%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 2,8%.

În perioada 1.I-30.IX.2013, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2012, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 0,1%, respectiv cu 2,3%.

În luna septembrie 2013, volumul lucrărilor de construcții (serie brută) a scăzut față de luna august 2013 cu 1,1%, scădere evidențiată la lucrările de construcții noi cu 4,6%. Lucrările de reparații capitale și lucrările de întreținere și reparații curente au crescut cu 5,3%, respectiv cu 4,4%.

Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri la clădirile nerezidențiale și la clădirile rezidențiale cu 31,6%, respectiv cu 10,7% Construcțiile inginerești au scăzut cu 13,2%.

Volumul lucrărilor de construcții, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna septembrie 2013, comparativ cu luna august 2013, a înregistrat o scădere cu 6,9%.

Pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi astfel: la lucrările de întreținere și reparații curente cu 10,5%, la lucrările de construcții noi cu 9,7% și la lucrările de reparații capitale cu 2,7%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești și la clădirile rezidențiale cu 16,8%, respectiv cu 8,6%. Clădirile nerezidențiale au crescut cu 13,1%.

 

În luna septembrie 2013, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut fațǎ de luna precedentă atât ca serie brută cu 5,7%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 5,1%, informează un alt comunicat INS.

Aceste date, coroborate cu cele ale Autovit, conform cărora s-au vândut mai puține mașini anul acesta, față de anul anterior, conduce la concluzia că s-au vândut/cumpărat mai multe mașini scumpe.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației a scǎzut față de luna precedentă atât ca serie brută cu 5,5%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,5%.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut atât ca serie brută cu 7,5%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4,4%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației a crescut ca serie brută cu 1,5% , iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a scǎzut cu 3,3%.

În perioada 1.I-30.IX.2013, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut față de perioada 1.I-30.IX.2012 atât ca serie brută cu 0,2% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 1,3%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației a scǎzut atât ca serie brută cu 3,0% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 3,5%.

Loading

Comments

comments