Piața Auto s-a prăbușit anul acesta

Foto: glasul-hd.ro

Foto: glasul-hd.ro

Angajații de la Craiova ai Ford au început să stea mai mult pe acasă, în concediu forțat plătit parțial, decât la serviciu. Americanii au scontat și pe o cerere semnificativă din țară, atunci când au investit în fabrica din România, dar planurile lor sunt zădărnicite de criza prelungită, care la noi sunt coroborate cu măsurile fiscale ce descurajează tranzacțiile auto, făcând ca piața auto să se prăbușească, literalmente.

Conform datelor prezentate de Autovit, față de primele nouă luni din 2012, între lunile ianuarie – septembrie (inclusiv) 2013, numărul autovehiculelor noi vândute/cumpărate a fost cu 16% mai mic. „Piata abia a depasit nivelul de 41.000 de unitati dupa trei trimestre, record negativ care dovedeste ca situatia este grava. Ca explicatii ar fi puterea scazuta de cumparare, un program Rabla care a inceput tarziu si nu a mai putut ajuta piata, dar mai ales faptul ca peste 70% dintre masini au fost achizitionate de institutii si companii, persoanele fizice fiind ca si inexistente”, scrie Autovit.

„La reinmatriculari (tranzactii cu masini deja inmatriculate in Romania) se vad cel mai bine efectele negative ale timbrului de mediu introdus la 15 martie. Oamenii au preferat sa-si pastreze masinile fiindca ar pierde foarte mult la vanzare datorita timbrului de mediu. Acesta se aplica pentru masinile cumparate inainte de 2007 dar si pentru masinile care au fost scutie de plata taxei de mediu in perioada 2008-2010. Rezultatul: daca in 2012 nu a fost nicio luna cu mai putin de 20.000 de tranzactii cu masini SH pe plan intern, in anul curent doar o luna a trecut de acest prag. Mai mult, daca anul trecut maximul a fost reprezentat de cinci luni in care s-au depasit 30.000 de unitati, anul acesta media lunara este de 17.000 de unitati.

Practic, de la peste 250.000 de reinmatriculari in noua luni din 2012 s-a ajuns la sub 153.000 intre ianuarie si septembrie 2013, ceea ce inseamna o scadere de 40%, existand si luni cu injumatatire,un exemplu fiind luna mai unde scaderea a fost de la 31.000, la sub 16.000 de masini!”, se mai precizează în analiza piețe auto autohtone.

Singura creștere (cu 37%) s-a consemnat în privința tranzacțiilor cu mașini second hand din import. In toate lunile din acest an cifrele au fost peste 2012, iar in iulie diferenta a fost chiar de 70%, ajungându-se la un total de 166.000 de unități vândute/cumpărate.

Loading

Comments

comments