Zona euro își continuă declinul economic

bancnote

Declinul zonei euro în 2013 va fi de 0,6%, față de 0,4% estimat inițial, se arată într-un sondaj al Băncii Centrale Europene publicat joi, transmite Reuters.

De asemenea, experții consultați de BCE susțin că inflația în zona euro va fi în 2014 sub ținta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să mențină creșterea prețurilor sub, dar în apropiere, de două procente. Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut în luna iulie la 1,6%, a anunțat Eurostat.

Prețurile ar urma să crească cu 1,5% în 2014 și cu 1,8% în 2015. Aceste estimări cresc presiunile pentru relaxarea politicii monetare a BCE.

Compania britanică de analize financiare Markit a publicat săptămâna acesta un studiu care arată că declinul economiei zonei euro s-a oprit în iulie, înregistrându-se prima creștere ușoară a activității economice din ultimele 18 luni.

Potrivit sondajului Eurozone Composite Purchasing Managers Index (PMI) realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din servicii și industrie prelucrătoare, a crescut în iulie la 50,5 puncte, de la 48,7 puncte în iunie, fiind pentru prima dată din ianuarie 2012 când indicele depășește pragul de 50 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indică o expansiune a economiei iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Datele studiului Markit indică faptul că economia zonei euro începe să iasă din recesiune, chiar dacă perspectivele unei creșteri solide sunt încă îndepărtate.

Loading

Comments

comments