Ziua Porților Deschise la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia Foto: Oana Pavelescu/Select News

Sarmizegetusa Regia Foto: Oana Pavelescu/Select News

Turiștii care vor vizita marți cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, vor beneficia de ghizi și intrare gratuită în perimetrul monumentului istoric, cu ocazia Zilei Porților Deschise și debutul unei noi ediții a festivalului “DacFest – istorie, natură, cultură”, manifestare culturală ce are loc în perioada 20-25 august în localitatea hunedoreană Costești.

“Cei care ne vor fi oaspeți, în cursul zilei de marți, vor putea afla informații interesante despre istoria cetății Sarmizegetusa Regia și vor putea vedea șantierul arheologic ce s-a deschis, de puține zile, în această zonă. Accesul spre cetate se poate face cu mașina, pe un drum ce a fost reparat, de curând”, a declarat administratorul parcului arheologic, Vladimir Brilinsky.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se află, din acest an, în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, instituție care a elaborat un regulament ce trebuie respectat de turiști. În perimetrul monumentului s-a făcut curățenie și s-au îndepărtat lăstărișurile inestetice de pe cele aproape 19 hectare aflate în perimetrul administrat de autoritățile județene.

Festivalul “DacFest” va continua până duminică prin mai multe evenimente ce au fost pregătite de organizatorii manifestării: Consiliul Județean Hunedoara, Direcția pentru Tineret și Sport și Primăria comunei Orăștioara de Sus.

Programul anunțat de organizatori include o paradă a costumelor antice, care va avea loc miercuri, la Orăștie, în timp ce joi, pe platoul de la Costești, turiștii vor avea ocazia să participe la ateliere civile, militare și la jocuri interactive pentru copii.

“Marea confruntare dintre daci și romani”, o luptă ce ilustrează simbolic războiul dintre cele două popoare, este programată pentru vineri, de la ora 18,00, la Costești, după care va urma un concert folk cu Mircea Vintilă.

Ultimele două zile ale “DacFest” sunt dedicate promovării produselor tradiționale și folclorului autentic.

Loading

Comments

comments