Zegrean: proiectul de modificare a Constituției încalcă drepturi fundamentale

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, sâmbătă, că s-a analizat propunerea de revizuire a Constituției până la articolul 102. “Până aici au fost articole care au fost găsite în contradicție cu articolul 152, alineatul 2 din Constituție, care nu pot fi revizuite, pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale”, a spus Zegrean, citat de Mediafax.

Articolul 152 al Constituției, referitor la “limitele revizuirii”, stabilește, la alineatul 2, că “nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”.

Întrebat câte articole au fost găsite neconstituționale, președintele CC a răspuns: “Nu le-am numărat. Cred că sunt vreo zece. Pot să fie zece sau mai puține, undeva pe acolo”.

Președintele Curții Constituționale a mai arătat că au fost articole analizate pentru care judecătorii Curții au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor și de înlocuire a unor expresii din texte.

“Noi am considerat că textele trebuie să fie conforme atât cu Constituția și limitele prevăzute de Constituție, cât și cu principiile dreptului constituțional, principiile statului de drept”, a precizat Zegrean.

Augustin Zegrean a anunțat că decizia Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial și se va comunica imediat Parlamentului.

Președintele Comisiei de revizuire a Constituției, Crin Antonescu, anunța, în 4 februarie, finalizarea textului inițiativei de modificare a Legii fundamentale. Antonescu preciza că textul proiectului de revizuire a Constituției va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneția, iar în paralel va fi înaintat Curții Constituționale.

Curtea Constituțioanlă a început vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituției.

Loading

Comments

comments