Zeci de mii de români au participat la ceremoniile religioase de Bobotează

Pe o vreme caldă (10 grade cu plus în unele zone din țară), în contradicție cu gerul cu care suntem obișnuiți în această perioadă, zeci de mii de români au participat la ceremoniile religioase de Bobotează. Nu au lipsit tradiționalele îmbrânceli și păruieli pentru sticlele de apă sfințită.

Peste 10.000 de persoane au participat, luni, la ceremoniile organizate de Bobotează pe faleza Cazinoului din Constanța, mii de oameni înghesuindu-se și îmbrâncindu-se pentru a primi o sticlă cu agheasmă, deși preoții au dat asigurări că sunt suficiente sticle, relatează Mediafax.

După ce a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a pornit, de la ora 11.30, într-o procesiune spre faleza Cazinoului din Constanța, unde a oficiat slujba de sfințire a apelor.

După ceremonia religioasă, arhiepiscopul Tomisului a urcat într-o șalupă și a plecat în larg pentru a arunca în apă cele trei cruci din lemn, conforma tradiției.

Peste 30 de tineri aflați pe trei nave s-au aruncat în mare pentru recuperarea crucilor și aducerea lor la mal. Una dintre cruci a fost prinsă de către un tânăr de 25 de ani, care a povestit că este pentru prima dată când reușește acest lucru, din cinci încercări. Ceilalți doi bărbați care au luat celelalte două cruci nu au dorit să iasă la mal și s-au întors pe nava cu care sosiseră în larg, ei urmând să coboare în portul turistic Tomis.

Printre cei care au sărit în mare s-a aflat și un tânăr care avea doar costum de baie, și nu costum de scafrandru, ca ceilalți, el spunând că apa a fost mai caldă decât se aștepta și că a fost o experiență inedită. De altfel, la ora ceremoniei religioase termometrele din Constanța înregistrau o temperatură de 9 grade Celsius.

Aproape 1.000 de oameni s-au adunat luni, pentru sărbătoarea Bobotezei, la Patriarhie, unde Sfințirea Mare a Apelor a fost făcută de PF Daniel, care le-a urat credincioșilor ca Agheasma Mare să le aducă sănătate, vindecare de boli, izbăvirea de necazuri și bucuria binecuvântării (Mediafax).

Aproximativ 4.500 de persoane au participat, luni, la Călărași, la manifestările organizate de Bobotează, oamenii asistând la slujba religioasă, participând la o procesiune și la botezul cailor, iar mai mulți bărbați aruncându-se în apele Dunării pentru a recupera crucea sfințită. (Mediafax)

Loading

Comments

comments