Zeci de decizii ale CCR sunt încălcate de Parlament! Dovada

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, 31 mai 2018, că „nu există decizie a Curții Constituționale care să nu producă efecte juridice sau care să nu fie respectată de orice persoană fizică sau autoritate”.

În noiembrie anul trecut am avut curiozitatea de a afla dacă toate deciziile CCR care vizau Parlamentul, impunând modificări de legi, au fost respectate.

Am aflat că, pe pagina de internet a Curții Constituționale sunt publicate informații, actualizate periodic, privind stadiul de implementare în legislație a deciziilor Curții pronunțate între anii 2009 – 2017, la următoarea adresă (rubrica Publicații și statistici):

https://www.ccr.ro/Implementarea-deciziilor-Curii-Constituionale

Am luat, de aici, decizie cu decizie, apoi am verificat încrucișat, cu procesul legislativ din Parlament.

A rezultat că cel puțin 17 (șaptesprezece) Decizii emise de CCR în perioada 2009-2017 au fost/sunt ignorate de Parlamentul României.

Un exemplu, de altminteri celebru, de pe vremea când Tudorel Toader era judecător la CCR, este chiar Legea Educației Naționale.

Decizia nr.1557 din 18.11.2009, M.Of. nr.40 din 19.01.2010 a rămas neaplicată până azi, la aproape un deceniu! E adevărat, după doi ani de la Decizie a apărut noua Lege a educației naționale, dar Parlamentul avea obligația, chiar și așa, să încheie procedura de invalidare a vechii legi, adoptând un proiect de respingere. Abia în 20 noiembrie 2013 a fost emis un raport de respingere, dar acesta a rămas neadoptat, parlamentarii având, desigur, alte urgențe decât acelea de a se ocupa de formalități… De reținut, însă, că timp de doi ani, Legea a rămas în vigoare și a produs efecte, deși era neconstituțională!

Lista completă a celor 17 Decizii nerespectate o găsiți AICI.

Loading

Comments

comments