Vladimir Putin, primul interviu despre criza din Crimeea: soldații de acolo nu sunt ruși

Vladimir Putin

Vladimir Putin

În primul interviu acordat după declanșarea crizei din Crimeea – Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, pretinde că cei 16.000 de soldați desfășurați în peninsulă nu sunt militari ruși, ci paramilitari locali, care și-ar fi achiziționat uniformele din magazinele locale… „Mergeți în orice magazin local și veți găsi o mulțime de asemenea uniforme, a spus Putin”, citat de The Guardian, evitând să precizeze unde se găsesc și blindatele cu care respectivii „paramilitari” se deplasează de colo-colo, prin teritoriul Ucrainei.

Putin a încercat să apeleze la „sentimentele de fraternitate” dintre popoarele rus și ucrainian, anunțând că nu va declanșa un război împotriva poporului ucrainian și că nu există un scenariu în care femeile și copiii ucrainienilor ar fi împușcați de soldați ruși. „Nu mergem la război împotriva poporului ucrainian. Dacă vor recurge la acțiuni militare va fi doar pentru protejarea poporului ucrainian. Ucraina nu este doar cel mai apropiat vecin, ci este un stat-frate al Rusiei. Soldații ucrainieni și cei ruși sunt frați de arme, prieteni. Mulți se cunoasc personal. Sunt sigur că nu vor fi în tabere diferite, ci de aceeași parte a baricadei”. De asemenea, Putin pretinde că nu are intenții de a invada teritorii din Ucraina și/sau de a anexa teritorii ale țării vecine.

Susținând că nu se va declanșa un război cu Ucraina, președintele rus a anunțat, totuși, că va recurge la forță „ca ultimă opțiune”, că nu va recunoaște rezultatul alegerilor din 25 mai (când Ucraina va desemna un nou președinte), pretinzând că la Kiev s-a produs o lovitură de stat și că Viktor Ianukovici este președintele legitim, că a primit și a dat curs cererii acestuia de ajutor, chiar dacă admite că este încheiată cariera politică a acestuia. „Nu mai are un viitor politic, i-am spus asta”, a declarat liderul de la Kremlin.

Putin a sfidat sancțiunile impuse Rusiei de Statele Unite și UE, susținând că acestea sunt ca „un drum cu două sensuri”, astfel că sancțiunile se vor întoarce împotriva celor care le-au inițiat. Putin a minimizat vizita la Kiev a secretarului de stat american John Kerry, susținând că acesta „nu face politica americană externă”, chiar dacă este șeful diplomației SUA. Cât despre anunțul liderilor occidentali de a nu participa la Summitul G8 de la Soci, Putin a ricanat: „Dacă liderii nu vor să vină, este în regulă”.

Loading

Comments

comments