„Viva al-Baba!”. Papa Francisc stârnește entuziasm în Palestina rugându-se la zidul israelian din Betleem

Foto: bbc.com

Foto: bbc.com

Foto: ap.org

Foto: ap.org

UPDATE 27 mai, 10.10

Papa i-a invitat la Vatican pe președinții Israelului și Palestinei pentru a se ruga, nu pentru negocieri

Papa Francisc a explicat luni, la întoarcerea dintr-o vizită de trei zile în Orientul Mijlociu, că nu și-a propus să organizeze “o mediere” atunci când i-a invitat la o rugăciune pentru pace la Vatican pe președintele isrelian, Shimon Peres, și pe cel palestinian, Mahmoud Abbas, informează Mediafax.

“Este vorba despre o întâlnire la Vatican pentru a ne ruga împreună, nu pentru a face o mediere. Este o rugăciune fără discuții. După (rugăciune), fiecare se întoarce acasă”, a explicat Papa, într-o conferință de presă organizată la bordul avionului care îl aducea la Roma.

Papa a salutat faptul că cei doi președinți “au avut curajul să meargă mai departe”, acceptând amândoi propunerea sa.

Shimon Peres, laureat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru rolul său în Acordurile de la Oslo, semnate în 1993, a dezvăluit la începutul lui mai că a purtat în 2011 negocieri secrete cu Mahmoud Abbas, care au fost întrerupte de amestecul premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

 

Știrea inițială

Papa Francisc mai scrie o filă de istorie, fiind primul pontif care vizitează Palestina, înaintea Israelului, în cadrul turneului său prin Orientul Mijlociu. Predecesorii săi au vizitat întâi Israelul și au intrat în Palestina prin Israel. Francisc a zburat cu avionul în Iordania, iar de acolo cu elicopterul în Betleem, unde ieri s-a întâlnit cu președintele palestinian Mahmoud Abbas. Azi, Papa a ținut o slujbă în piața Manger din Betleem, piață în care se află și Biserica Natalității, construită în locul în care istoria creștină spune că s-a născut Isus Cristos. La slujbă au participat, conform BBC, circa 8.000 de creștini ortodocși palestinieni. Motivul oficial al vizitei Papei este apropierea bisericilor creștine (catolică și ortodoxă). În drumul spre Piața Manger, Papa a făcut o escală neanunțată, oprindu-se pentru a se ruga la zidul construit de israelieni și care împarte în două orașul Betleem. Gesturile Papei i-au entuziasmat pe palestinieni care au ovaționat: „Viva al-Baba!, informează AP.

Papa Francisc s-a oferit să găzduiască la Vatican negocieri de pace între Israel și Palestina, catalogând continuarea conflictului dintre cele două părți drept „tot mai inacceptabilă”. (informație corectată de Papa Francisc ulterior – vezi mai sus)

Loading

Comments

comments