Violoncelistul Andrei Ioniță s-a impus în „fieful” Rusiei, Armenia, câștigând concursul Aram Haciaturian

Andrei Ionita

Andrei Ionita

La 19 ani, Andrei Ioniță poate fi numit, fără a greși, unul dintre cei mai talentați violonceliști ai lumii, fiind invitat să concerteze alături de Orchestra Simfonică de stat din Moscova, după ce a câștigat, ieri, concursul internațional Aram Haciaturian, desfășurat la Erevan, Armenia, informează hetq.

Scena concursului este un fel de fief al Rusiei, concurenții din această țară impunându-se, în mod tradițional, la Erevan. De data aceasta, însă, ei au fost nevoiți să se mulțumească cu locurile doi și trei, ultimul loc al podiumului fiind împărțit cu un competitor al țării gazdă.

Invitatul special al competiției, directorul artistic și principalul dirijor al Orchesterei Simfonice din Moscova, Pavel Cogan l-a invitat pe Andrei la Moscova, pentru a încânta și melomanii ruși, sub bagheta sa.

De asemenea, Cornelia Much, directorul MIDEM (Marché International du Disque et de l’Edition Musicale, festival anual desfășurat la Cannes, Franța), i-a înmânat conaționalului nostru un premiu special, invitându-l pe scena de la Cannes, anul viitor.

Născut în 1994, Andrei Ioniță a început să studieze mai întâi pianul, la vârsta de 5 ani și doar patru ani mai târziu a început să cânte și la violoncel. A absolvit Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 1 „Iosif Sava” din București, la clasa de violoncel a prof. Ani-Marie Paladi, apoi a absolvit Colegiul Național „Sfântul Sava”.

A mai obținut următoarele premii:

Premiul I la Concursul Internațional „David Popper” (Várpalota/Ungaria, 2009);

Premiul I la Concursul Internațional „J. J. Dotzauer” (Dresda/Germania, 2009);

Premiul I la Concursul Internațional „Vatelot — Rampal” (Paris, 2007);

Premiul „Landgraf de Hesse 2012”.

Cu toate acestea, numele lui Andrei Ioniță este prea puțin cunoscut în România. O cauză este absența sa de pe rețelele de socializare. Andrei Ioniță nu are pagină dedicată în Wikipedia. În schimb, îi sunt dedicate pagini pe cele mai importante media de specialitate din străinătate.

Sonata de Aram Haciaturian interpretată de Andrei Ionita si Arthur Bocaneanu

Loading

Comments

comments