Victor Ponta, Sarmizegetusa e cetatea TA sau a familiei tale?

Cetatea dacică Sarmizegetusa este închisă pentru vizitatori în perioada decembrie – februarie. Cu toate acestea, fiindcă programul de vizitare nu este popularizat, nu mulți sunt cei care știu că, dacă sunt în zonă, degeaba fac drumul până la cetate, în perioada respectivă.

Primul panou de înștiințare referitor la programul de vizitare este amplasat cu doar 18 kilometri înainte de cetate. Dacă tot ajungi până acolo, mergi până la capăt, cu speranța că nu te vei lovi de un zid de netrecut și că, totuși, cumva vei reuși să ajungi la ruine.

Așa a procedat și jurnalista Dolores Bezenic, într-una ultimele zile ale anului trecut. Așa au procedat mulți alți cetățeni de rând. Așa a procedat și Victor Ponta. Dolores Benezic și cetățenii de rând au fost opriți de jandarmi. Victor Ponta, familia sa și alți potentați ai zilei au trecut de cordonul de jandarmi și au vizitat cetatea. Se aude chiar că ar fi chefuit acolo.

„Am plecat din București cu gândul să vizităm vestita Cetate a Corvinilor, de la Hunedoara. Dacă tot eram în zonă am zis să facem un ocol de 30-40 de km ca să vedem și Sarmizegetusa Regia, mai ales că nu era strop de zăpadă și deci drumul nu putea fi o problemă”, relatează Dolores Benezic, pe site-ul său.

„Pe traseu, puzderie de indicatoare aproape nou nouțe, care ne îndreptau îmbietor către cetatea lui Decebal. Un peisaj superb deasupra Costeștilor, o vale ascunsă în ceață și câteva sate pustii, prin care șerpuia o limbă de asfalt proaspăt peticit pe alocuri.  Pe măsură ce ne apropiam nu ne venea a crede, cât de frumoase sunt locurile și cât de bine semnalizată e cetatea. Ultimii 18 km de drum neasfaltat însoțesc un pârâiaș de munte, dincolo de care demnii urmași ai dacilor și-au construit azi pensiuni și case de vacanță de un kitch autentic.

sarmizegetusa3Tot pe ultimii kilometri apare și un indicator mai mare cu programul de vizitare a cetății, care ne avertizează în sfârșit că între decembrie și februarie locul e închis. Totuși, pentru că suntem în România și pentru că din sens opus tot vin mașini cu numere diverse, ne gândim că programul ăla e făcut să nu fie respectat.

Surpriză, însă, cu 4 km înainte de țintă suntem opriți la barieră de un tip purtând uniforma unei firme de pază, care ne spune că e închis. Zicem că vrem să mergem măcar pe jos, dar el ne descurajează, pe motiv că oricum nu ne vor lăsa jandarmii să intrăm. De ce? Mai ales că de sus tocmai cobora o mașină cu număr de Buzău.

– Au venit cu șefii de la Jandarmerie… nu sunt turiști, ne explică pe jumătate jenat agentul, în timp ce din clădirea de pază iese și un jandarm care se uită suspicios la noi.

Situația pare dubioasă, atât din cauza programului absurd (de ce să fie închis locul ăla trei luni pe an, dacă traficul arată interesul turistic?), cât mai ales din cauza faptului că semnele arată că dincolo de bariera aia se petrece ceva, nu e chiar închis pentru toată lumea.

În fine, dăm înapoi și plecăm, cu regretul că totuși nu existase o formă de a ne informa înainte despre programul ăsta, măcar să nu fi făcut 80 de km dus întors de pomană. Dar dacă e regulă, e regulă.

Când am ajuns acasă, în seara de 30 decembrie, am văzut că premierul Ponta postase o poză pe contul lui de Facebook, făcută cu fiul lui, exact în locul acela minunat de unde se vedea valea plină de ceață, cu textul ăsta: „Azi, profitand de vremea superba, fetele au mers la Prislop, iar eu si Andrei am urcat in Muntii unde stramosii nostri daci au avut ultimul adapost in fata romanilor! Chiar avem o tara de care trebuie sa fim mandri!”. (Mai departe le mulțumea celor care i-au dat like la poza cu ciobanul Ghiță din Jina și se lega de Băsescu despre care auzise el că ar fi depășit coloana de mașini de pe Valea Prahovei ca să ajungă mai repede la Predeal.)

ponta sarmizegetusa 2 ponta sarmizegetusa 1Apoi, pe 31 decembrie a publicat poza asta dovedind, dacă mai era nevoie, că el nu fentează cozile de mașini de pe Valea Prahovei, ca Băsescu, ci confiscă cu totul un obiectiv istoric pe are voiau să-l vadă și alți turiști, doar pentru că el e premier și pentru el se încalcă orice regulă”, conchide Dolores Benezic.

Într-o țară normală, după un asemenea flagrant, premierul Victor Ponta ar trebui să fie la televizor, prezentând scuze înainte de a-și prezenta demisia.

În România, nu se va întâmpla NIMIC. Iar faptul că ne-am obișnuit cu așa ceva, că acceptăm faptul ca pe ceva ineluctabil, arată cât de departe suntem de democrație. Ar trebui să le fim recunoscători guvernanților că nu apasă jugul puterii mai tare pe ceafa pulimii.

Loading

Comments

comments