Vaticanul a decis data sanctificării papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea

În urma unei ședințe cu cardinali ai Bisericii Catolice, ținută azi, la Vatican, Papa Francisc a anunțat sanctificarea a doi dintre predecesării săi, Ioan al XIII-lea și Ioan Paul al II-lea, la data de 27 aprilie 2014, informează Associated Press.

În cazul lui Ioan Paul al II-lea s-a aprobat un (al doilea) miracol pe care l-ar fi înfăptuit (primul este necesar pentru prima etapă a canonizării, beatificarea). Pentru Ioan al XXIII-lea, Papa Francisc a decis că nu e necesar un al doilea miracol ca probă a sanctității.

Papa Ioan al XXIII-lea Foto: Wikipedia

Papa Ioan al XXIII-lea
Foto: Wikipedia

Ioan al XXIII-lea, supranumit „Il Buono” (Cel Bun) a fost Papă din data de 28 octombrie 1958 și până la moartea sa, de cancer la stomac, în 3 iunie 1963. Italian, având numele de botez Angelo Giuseppe Roncalli, a fost un promotor al egalitarismului, fiind celebră afirmația sa: „Cu toții am fost creați după chipul lui Dumnezeu și, de aceea, cu toții suntem deopotrivă dumnezeiești”. Procesul său de canonizare a fost început de succesorul său imediat, Papa Paul al VI-lea. În anul 2000 a fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea.

Papa Ioan Paul al II-lea Foto: Wikipedia

Papa Ioan Paul al II-lea
Foto: Wikipedia

Ioan Paul al II-lea, supranumit „Cel Binecuvântat” și „Cel Mare”, a fost Papă între 17 octombrie 1978 și 2 aprilie 2005. De origine poloneză, botezat Karol Jozef Wojtyla, a fost primul papă non-italian, după Adrian al VI-lea, care a decedat în 1523. Este considerat semnificativ aportul său la subminarea comunismului în Polonia și, în general, în Europa de Est. A îmbunătățit semnificativ relațiile Bisericii Catolice cu alte culte – creștin ortodox, anglican, islamic, mozaic. Adept al respectării cu rigurozitate a preceptelor creștine, a fost un adversar declarat al avorturilor și al acceptării femeilor în rândul preoțimii catolice. A vizitat 129 de țări în timpul pontificatului său, a canonizat 483 de persoane și a beatificat alte 1340 – mai multe decât papii dinaintea sa, în decursul a 500 de ani. A numit majoritatea cardinalilor din actualul colegiu. Vaticanul susține că a vindecat de maladia Parkinson o călugăriță, acesta fiind miracolul pentru care a fost beatificat, la data de 1 mai 2011.

 

Loading

Comments

comments