Va fi deschis, în scurt timp, șantierul pentru pasajul rutier de la Piața Presei Libere

pasaj-piata-presei-2Lucrările la noul pasaj rutier de la Piața Presei Libere vor începe în scurtă vreme și acesta va fi gata în șase luni, a declarat miercuri primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, după ce consilierii generali au adoptat o hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal al pasajului.

Proiectul a fost adoptat cu trei amendamente ce vizează eliminarea construirii în zonă a unui nou sediu al Ministerului Afacerilor Externe, a unei parcări subterane și a unui nou pasaj pietonal care ar fi unit toate colțurile Pieței Presei Libere.

Oprescu a spus că firma care a câștigat licitația de construire, Apolodor, va începe lucrarea imediat ce va obține autorizația.

Potrivit primarului general, pasajul va începe în apropiere de Fântâna Miorița și va avea două căi.

“Pasajul va începe cam la 150 – 200 de metri după ce treci de Fântâna Miorița, va avea două căi – una care merge către bd. Mărăști și va ieși cam în față la World Trade Center. Duminica vom folosi Mărăștiul cu sens unic, de la World Trade Center către Miciurin, pentru fluidizarea fluxului de intrare în București, în timp ce Kiselefful își păstrează funcția lui, noi înțepând acest bulevard la aproape 15 metri de la trotuar. Pe mine mă interesa în primul rând calea rutieră, pentru a putea să iau conflictul de circulație de acolo și să-l disipez către bulevardele Mărăști, Poligrafiei și Kiseleff, în așa fel încât să nu se mai facă cozi până la Fântâna Miorița, în special duminica seara, la intrarea în București”, a explicat edilul-șef.

Oprescu a menționat că circulația nu va fi oprită pe perioada lucrărilor.

Cât privește pasajele pietonale, primarul general a spus că va fi reparat cel vechi din zonă și va fi construit unul nou, care va lega intrarea din Parcul Herăstrău de terminalul liniei 41.

Primarul Oprescu a mai arătat că în proiect este prevăzută și amenajarea unei parcări de suprafață, pe un teren care aparține Primăriei Capitalei, cu 800 de locuri.

Proiectul va costa 18 milioane de lei și va avea o lungime de aproximativ 500 de metri, a mai precizat edilul șef.

Consilierii PDL au votat împotriva Proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Piața Presei Libere pentru Pasajul Rutier Subteran, susținând că acest vot a fost justificat “de acțiunea lui Sorin Oprescu de a modifica proiectul inițial, după ce acesta a fost deja adjudecat prin licitație la prețul de 18 milioane de euro, conform materialelor de ședință, proiectul fiind modificat față de forma propusă inițial”.

“Dacă proiectul va fi modificat, PDL București îi cere lui Sorin Oprescu, conform legii, să reia întreaga procedură de licitație, să respecte toți pașii legali și să își asume noul proiect fără să recurgă la subterfugii la limita legii, cu asumarea tuturor costurilor. În caz contrar, manevra lui Sorin Oprescu de astăzi arată clar că acesta dorește să avantajeze firma care a câștigat licitația prin majorarea ulterioară a prețului. Asta, sub masca așa-zisei modificări a proiectului. Sorin Oprescu e deja cunoscut pentru dublarea sau triplarea costurilor proiectelor din bani publici”, se afirmă într-un comunicat al PDL București.

Loading

Comments

comments