USL urinează pe electoratul său

Moise Guran sugerează în comentariul său de azi că desființarea USL prin divorțul PNL de PSD este un blat, o mișcare dorită și pusă la cale de Ponta și Antonescu împreună, pentru a asigura victoria la prezidențiale ultimului, în ideea că, dacă ar candida din partea USL, Antonescu ar putea pierde, iar guvernarea ar fi problematică, în continuare, cu un președinte de „dreapta” – pupil al lui Traian Băsescu. Conform acestei ipoteze, dacă manevra ar reuși, USL ar urma să se refacă după alegeri.

Raționamentul e interesant, chiar dacă eu unul sunt convins că Antonescu ar fi câștigat alegerile din primul tur, dacă ar fi candidat din partea USL, susținut, așadar, atât de PSD, cât și de PNL. Nu văd niciun beneficiu pentru Crin Antonescu și PNL prin ieșirea de la guvernare, nu văd posibilă mult cântata „unificare a dreptei”. Partidelele percepute a fi de dreapta în România își vor continua haotica mișcare browniană, în timp ce PSD și aliații săi „de stânga” vor capitaliza electorat – USD va căpăta proporțiile USL și își va impune candidatul la prezidențiale, posibil chiar din primul tur.

Totuși, înclin să îi dau dreptate lui Moise Guran: prea e cusută cu ață albă toată povestea asta a ieșirii PNL din coaliția de guvernare. Într-adevăr, protagoniștii scandalului nu se atacă decisiv, iar motivul separării este, efectiv, pueril, din punct de vedere al percepției publice; orice partid politic este foarte atent la această percepție, pe care o pune înaintea orgoliilor de partid, acestea din urmă prevalând interesului național.

Prin acest eșec fără un motiv clar, rațional acceptabil, al proiectului USL, PSD și PNL urinează pe alegătorii lor. USL nu ar fi obținut nici jumătate din voturile de la alegerile parlamentare, dacă cei care au mandatat reprezentanții acestei formațiuni ar fi știut că:

1. Victor Ponta va semna un pact de coabitare cu Traian Băsescu.

2. Victor Ponta o va propune la Laura Codruța Kovesi la șefia DNA (drept consecință a pactului de coabitare).

3. USL se va destrăma înainte de alegerile prezidențiale, fără a-și îndeplini principala promisiune, de izolare politică a lui Traian Băsescu și de preîntâmpinare a perpetuării stilului său de conducere, prin modificarea Constituției înainte de alegerile de la finele acestui an.

4. În urma destrămării USL, PSD va coopta UDMR la guvernare, același UDMR care a susținut regimul Traian Băsescu până în pânzele albe și care militează pentru dezintegrarea României, condiționându-și susținerea politică în schimbul unor măsuri care să conducă spre atingerea țelului său.

Loading

Comments

comments